DPP odmítá zveřejnit studie k prodloužení metra na ruzyňské letiště a do Čakovic

Koncem roku 2017 zadal Dopravní podnik hl. m. Prahy firmě Metroprojekt Praha a.s. zakázku na vypracování studie prověřující prodloužení metra A na ruzyňské letiště a metra C z Letňan do Čakovic. Studie jsou hotové už několik měsíců, ale dopravní podnik s nimi nechce veřejnost seznámit.


Když v únoru 2018 na svém Facebooku zveřejnil Petr Dolínek (ČSSD), radní pro pražskou dopravu, informaci o dokončených studiích na prodloužení metra A a C, zaslal jsem na dopravní podnik žádost o bližší informace. Marně. Dopravní podnik prostřednictvím tiskového oddělení odkázal na Magistrát hl. m. Prahy, ač byl podnik zadavatelem studie.

Bylo zřejmé, že po dobrém to opět nejde a přišla řada na zaslání dotazu na základě Zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Žádost byla odeslána na dopravní podnik a také na pražský magistrát, na který tiskové oddělení DPP odkazovalo v první odpovědi.

Studie na prodloužení metra A a C

Reakce magistrátu byla celkem logická. Žádost byla zamítnuta z důvodu, že není vlastníkem studií, ani jejím zadavatelem a odkázal na dopravní podnik. To pouze potvrdilo prvotní zastírací a zdržovací krok ze strany pražského dopravního podniku.

Vytáhne „někdo“ studie až před volbami?

Následně i dopravní podnik zamítl poskytnout informace ke studiím na prodloužení metra A a C. Celé to působí, jako kdyby se „nechtělo“ studie veřejnosti představit. Třeba z obavy, že by byl ze strany Pražanů zájem o prodloužení zmíněných tras metra. A nebo „někdo“ záměrně čeká na předvolební období před komunálními volbami na podzim 2018. „Náhodou“ budou studie vytaženy ze šuplíku a představeny (v tu dobu vládnoucí politickou reprezentací) jako předvolební slib Pražanům.

Nelze si totiž jinak vyložit situaci, kdy se studií metra na letiště nebyli seznámeni ani zastupitelé městské části Praha 6. Úspěšná nebyla zatím ani žádost na Komisi strategického rozvoje RMČ Praha 6 o představení studie metra A na letiště.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.