Škoda dodá elektrobusy pro Trutnov

Škoda Electric opět slaví na trhu úspěch se svými elektrobusy. Do Trutnova dodá čtyři bateriové elektrobusy typu ŠKODA 26 BB místnímu dopravci společnosti Arriva Východní Čechy. Pro Škodu se jedná o další z řady úspěšných projektů s elektrobusy na domácím i zahraničním trhu – vozy s okřídleným šípem ve znaku jezdí nebo budou jezdit například v Českých Budějovicích, Třinci, či v Žilině.


Elektrobusy jsou velký trend v oblasti veřejné dopravy. Jsou tiché, v místě provozu bez emisí a infrastruktura k jejich dobíjení není komplikovaná,“ říká člen představenstva Škody Electric Karel Majer.

Díky naší nové dodávce bude moci Arriva v Trutnově nasadit nové vozy do provozu s cestujícími již od října letošního roku,“ sdělil obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr. Ten připomněl, že ve městě vznikne i nové dobíjecí depo. Bezemisní vozidla šetrná k životnímu prostředí s velmi tichým chodem budou mít dojezd až 200 kilometrů. Vozy rovněž nabídnou klimatizaci jak v prostoru pro cestující, tak i řidiče.

Dobíjení moderních elektrobusů bude možné dvojím způsobem – v denním a nočním režimu. „Tím hlavním je noční dobíjení, přes den pak budou vozy zajíždět k rychlodobíječce, kde se doplní potřebné množství trakční energie,“ doplňuje Radek Kapr.


Aktuální zakázka pro firmu Arriva na poli elektromobility není pro Škodovku prvním společným projektem s tímto dopravcem. Plzeňský výrobce již v minulém roce dodal společnosti Arriva Morava flotilu vozidel Škoda Perun HE pro Třinec – a slezské město se tak v tuzemsku stalo lídrem v provozování elektrobusů. „S provozem těchto moderních vozidel v Třinci panuje velká spokojenost, jsme přesvědčeni, že stejně úspěšná budou naše vozidla i v Trutnově,“ dodává Radek Kapr.

Společnost Škoda Electric neustále pracuje na vývoji nových produktů. Jen v posledních třech letech představila hned několik nových typů. Naposledy například nový elektrobus Škoda E’City, který vznikl na základě spolupráce s firmou Iveco, která dodala karosérii. Nově představený model E’City je zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje velmi snadno přizpůsobit provedení vozidla na míru požadavkům konkrétního zákazníka.

TZ: Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.