Na výlet s OMH: Vlakem do Drážďan

Výlet do německých Drážďan je taková klasika. Zvlášť pro Pražáky, Středočechy a Ústečáky. Ale i tady jde využít vlak. Jeho největší výhoda? Vystoupíte z vlaku přímo v centru saské metropolea navíc si můžete dát odpoledne-večer pivo nebo víno ve městě, nebo ve vlaku. Hurá na vlak.


#Dresden #Drazdany #deutschland #NavyletsOMH

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Správná jízdenka je základ

Vlak „Letní kometa“ v Ústí nad Labem

Ti, kteří čtete pravidelně tipy „Na výlet s OMH“ víte, že základem je správná a výhodná jízdenka na vlak. To platí i v tomto případě. Podobně jako u výletu „Na výlet s OMH: Saské Švýcarsko a Schrammsteine“  si můžete vybrat ze dvou základních variant. Buď přímý vlak Eurocity (2 hodiny 20 minut) a nebo rychlík a rychlík (3 hodiny). Záložní variantu rychlík, osobák a osobák bych nedoporučoval z časových a kapacitních důvodů, ač jí využívá dost lidí.

Jednosměrná jízdenka vlakem Eurocity začíná na částce 367 korun a stoupá až k pětistovce (plus případné místenky, které v těchto dálkových vlacích doporučuji). Zpáteční jízdenka pro dva vyjde tedy na 1800 Kč. Což je celkem dost. Oproti tomu cesta rychlíky vyjde pro dvě osoby na 816 Kč (408 Kč/osoba), navíc jízdenka platí na městskou dopravu v Drážďanech. Jak docílit levnější jízdenky?

Humanizované béčko

V e-shopu Českých drah si včasně (např. týden předem) koupíte jízdenky Praha – Ústí nad Labem a Ústí nad Labem – Praha. Cena jízdenky začíná při včasném nákupu na hodnotě 109 Kč. Později cena šplhá ke 155 korunám. Ve vlaku si v den výletu koupíte u průvodčího síťovou jízdenku Labe-Elbe, která Vám platí na cestu z Ústí do Drážďan a zpět.

Síťová jízdeka Labe-Elbe stojí 380 Kč pro 2 dospělé osoby a až 4 děti, případně existuje varianta za 560 Kč pro 5 dospělých osob. Pojedete-li v pěti lidech, při rozpočítání vyjde cesta vlakem na 330 Kč/osoba (zpáteční jízdenka Praha-Ústí + Labe-Elbe).

Pro cestující z Ústeckého kraje (třeba z Chomutova) postačí pro cestu do Drážďan pouze jízdenka Labe-Elbe. Jízdenku bychom tedy měli a můžeme vyrazit 🙂

Jízdenky Labe–Elbe lze využít ve všech autobusech, vlacích, v MHD, na turistických lodích a přívozech, tedy všude, kde platí tarif DÚK nebo tarif dopravního svazu VVO.



V kolik jede vlak?

Pokud zvolíte jako my variantu rychlík+rychlík pro uplatnění jízdenky Labe-Elbe, z Prahy vyjedete vlakem R 614 z hlavního nádraží v 7:33 (z Holešovic v 7:43), kterým přijedete do Ústí nad Labem v 8:41. Tady přestoupíte na speciální rychlík RE20 „Letní kometa“ s odjezdem v 9:19. Ten jezdí od 30. 3. do 28. 10. 2018 – soboty, neděle a svátky. O adventních víkendech jej nahrazuje „Vánoční kometa“. V jiných dnech nejede.

Jelikož na tento spoj posílají České dráhy kupátková béčka s koženkou (někdo po humanizaci), přezdívá se vlaku „Drážďanská koženka“. Ale je třeba ocenit, že vlak má dostatečnou kapacitu a není problém mít „kupé pro sebe“.

„Béčkem“ na výlet. #NavyletsOMH

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Příjezd „koženky“ do Drážďan je v 10:21 a máte čas až do 17:36, kdy jede stejný vlak zpátky do Ústí nad Labem, kam přijede v 18:37. V 19:16 jede rychlík Rx 615 z Ústí do Prahy s příjezdem ve 20:24.


A co v Drážďanech?

V tomto případě těžko radit, jelikož většina z Vás v Drážďanech byla už několikrát. Někdo si tam jede jen tak na výlet, jiní tam jedou na nákupy a další cíleně z historií a kulturou.

My jsme si udělali pohodový den. Prošli si Prager strasse, vystoupali na věž kostela s pěknou vyhlídkou na město, v Neustadtu si zašli do cukrárny a před cestou na vlak nakoupili nějaké oblečení v Primarku.

Centrum Drážďan

Sourozenecká 😊 #OMH86 #NavyletsOMH #dresden

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Odpolední Neustadt #NavyletsOMH #dresden #neustadt

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Centrum Drážďan

Centrum Drážďan

Výlet do Drážďan vlakem je hlavně bez starostí a daleko svobodnější, než když jedete autem. Vhodný je třeba pro partu přátel, nebo i výlet ve dvou.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.