Na výlet s OMH: Elektrikou na Hlubokou

Přemýšlíte kam na výlet a zároveň chcete zažít a vyzkoušet něco nového? Potom pro Vás mám ideální tip na výlet. Tentokrát se podíváme na státní zámek Hluboká nad Vltavou. A jak se tam pojedeme? Elektrikou.


Mnozí už přemýšlíte, jak to myslím, že elektrikou na Hlubokou. Vždyť tam žádná tramvaj nejezdí. A přesto si nevymýšlím. Na výlet jsme si půjčili elektomobil od CAR4WAY. Konkrétně VW Golf, který jezdí na elektřinu. A protože umí při brzdění rekuperovat (vyrábět) elektřinu, podobně jako třeba tramvaj T3R.P, můžeme mluvit o elektrice 🙂

Pro Vás, kteří si chcete vyzkoušet řídit elektromobil je nejjednodušší si udělat registraci na webu www.car4way.cz. Jakmile proběhne zaregistrování, přijde Vám domů kartička, se kterou si můžete půjčit v Praze jakékoliv ze stovek autem CAR4WAY včetně elektromobilů. Potom už nic nebrání tomu vyrazit elektrikou na výlet.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Hluboká nad Vltavou #hlubokanadvltavou #cesko #vltava #vylet #navyletsOMH

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

S přítelkyní jsme chtěli vyrazit do Krkonoš na Černou horu a do Jánských Lázní na stezku v korunách stromů. Jenže počasí na severu nepřálo a tak jsme se vydali na jih. Na Hlubokou. Krkonoše si necháváme na jindy.

Pokud jedete elektromobilem, musíte cestu plánovat i podle toho, kde jsou dobíjecí stanice. Bohužel jich je o poznání méně, než čerpacích stanic s benzínem a naftou. Výlet na Hlubokou jsme proto naplánovali přes Písek, kde je rychlodobíjecí stanice u zdejší pobočky McDonald’s. (Seznam a mapu dobíjecích stanic jednoduše najdete v aplikaci CAR4WAY).

Zámek Hluboká (foto: zamek-hluboka.eu)

Zámek Hluboká (foto: zamek-hluboka.eu)

Z Prahy jsme vyjeli s elektrikou dobitou na 100%. Propagační polep Golfu hlásí dojezd až 300 km, ale po 140 ujetých kilometrech v Písku hlásil elektromobil 25% baterie. Jízdu jsem volil klidnější, na dálnici kolem 115-125 km/h, přesto se ukazuje, že reálný dojezd nabitého vozidla je zhruba poloviční.

Dobíjení elektromobilu v Písku

Při zapojení Golfu do zásuvky zobrazil panel stanice, že vozidlo bude dobité za cca 50 minut. Tady je výhoda umístěné dobíječky na parkovišti McDonald’s. Zatímco se elektromobil dobíjel, s přítelkyní jsme zašli na kafe a muffin. Po nabití jsme pokračovali na Hlubokou. Cesta už je „zábavnější“, protože nejedete jen po hlavním tahu první třídy a můžete více vyzkoušet, jak Golf jezdí. Velmi mě překvapilo, jaký to má odpich při rozjezdu, nebo pokud se rozhodnete předjíždět pomalejší vozidlo. Také trvá, než si zvyknete, že auto jede zcela potichu. Žádný zvuk. Ticho 🙂


Při jízdě z kopce umí Golf rekuperovat – vyrábět elektřinu – čím se prodlužuje Váš kilometrický dojezd. Kromě automatické rekuperace můžete rekuperovat také ručně. A to mě bavilo. Zkrátka když jedete z kopce, nebo dojíždíte ke křižovatce, pohybem páky zapnete rekuperaci, čímž elektromobil začne přibrzďovat podobně, jako když v běžném autě zařadíte nižší rychlostní stupeň. Zároveň můžete na centrálním panelu místo navigace sledovat, jak se Vám během posledních minut daří vyrábět elektřina a kolik jste jí vyrobili při jednotlivých cyklech. Ano, je to taková hračička, která mě bavila.

Před Hlubokou míjíme v dálce chladící věže jaderné elektrárny Temelín, která vyrábí elektřinu např. i tento elektromobil.

Přijíždíme až do centra Hluboké nad Vltavou. Můžete si vybrat, zda zaparkujete na náměstí za 90 Kč na den, vzdálenějším parkovišti za 50 Kč na den, případně v okolních ulicích zdarma.

Zámek Hluboká (foto: zamek-hluboka.eu)

Ač byl čas oběda, protože se udělalo konečně hezky (po cestě často pršelo), vydali jsme se nejprve pěšky na zámek. Do kopce. Kdo je línější, vyveze ho nahoru kikikára, neboli elektrovláček.

Zámek Hluboká je nádherný a majestátní na první pohled. Fajnšmekři můžou zvolit některé z prohlídkových okruhů zámku a nebo se dá jít jen na věž. Velmi pěkný obchůdek se suvenýry najdete na nádvoří zámku. Za doporučení stojí procházka zámeckým parkem, hlavní okruh měří necelé 3 kilometry.

Po krásné procházce jsem se vydali na pozdní oběd. Vybrali jsme si restauraci V podzámčí, která se nám líbila už při cestě na zámek. Dominantou nad vchodem restaurace je ryba, která prozrazuje zaměření tohoto pohostinství. Z denní nabídky jsme si vybrali Fish and chips a velmi jsme si pochutnali. Ryba byla opravdu výborná.

Cestou zpátky do Prahy jsme se opět zastavili v Písku u dobíjecí stanice. Tentokrát si Golf žádal dobíjet jen 30 minut a tak jsem si dali mezitím opět kafe v McDonald’s. Na jednu stranu je výhodou, že je místě jsou 2 rychlodobíječky, takže byla vždy minimálně jedna volná pro okamžité připojení. Nevýhodou je však zdejší parkoviště, které je kapacitně nedostačující a tak často na některém ze 4 míst pro elektromobily parkují bezohlední řidiči benzínových a naftových vozidel.

Poté, co se Golf dobil jsme pokračovali do Prahy. Člověk si na elektromobil velmi rychle zvykne. Jezdí se s ním velmi pěkně a příjemně. Jedinou nevýhodou zůstává dojezdová vzdálenost na jedno nabití a ono dobíjení vozu, které trvá déle, i když používáte rychlodobíječky. Ale například pro jízdy po Praze je používání elektromobilu parádní. V hlavním městě najdete velký počet dobíjecích stanic. Např. zatímco nakupujete v obchodním centru, elektromobil se může v jeho garážích dobíjet.

Dobíjení e-Golfa v Praze

Nabíječka vás informuje, kolik je třeba dobít elektřiny a jak dlouho to bude trvat.

Elektomobil od CAR4WAY si můžete půjčit nejen na víkendový výlet, ale třeba i pro jízdy po Praze. Stačí se zaregistrovat na www.car4way.cz a poté si elektrického Golfa kdykoliv půjčit.

Partnerem výletu byla společnost CAR4WAY a.s.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.