11. ročník Křížem Krážem zná své vítěze

11. ročník železniční cestovatelské akce Křížem Krážem ovládl tým Sudetenbergverband ve složení Matěj Marek a Michal Jaroš. Dvoučlenný tým železničních nadšenců vyrazil na svou cestu z Hněvic v Ústeckém kraji a hned časně ráno dobyl vrchol Bořeň. Další cesta týmu vedla po pravém břehu Labe do Poděbrad a dále do Prahy, kde tým naskočil na Leo Express směřující na Moravu. Na Moravě tým navštívil Stoleté místo (Hodonín), tři muzejní expozice (Hodonín, Břeclav, Brno) a bonusovou stanici Vítkov. Po cestě splnil většinu soutěžních úkolů a svou cestu zakončil ve stanici Černošice-Mokropsy u Prahy. Počet kilometrů společně s bonusovými místy a úkoly týmu přinesl celkem 2009 bodů.


Vítězná trasa

Na 2. místě se umístili Skaláci ze skautského střediska Brno-Žabovřesky. Pětičlenný tým pod vedením Jaroslava Šmída – Jarina je cestovatelskou stálicí – pravidelně se umísťuje na příčkách vítězů. V roce 2015 byli rovněž na 2. místě, o rok později závod dokonce vyhráli. Strategie týmu spočívala v dobytí tří vrcholů v kombinaci se soutěžními úkoly. Za 24 hodin cestování tým získal 1951 bodů.

Na 3. místě stanuli Lomničtí kulíšci, skautky a skauti z Lomnice nad Popelkou a Semil. Tým pod vedením Jana Pekárka – Dikobraze měl dokonce 9 členů. Za 24 hodin zvládli nasbírat 1928,5 bodů, navštívili dva vrcholy, jedno stoleté místo a kulturu. Splnili rovněž většinu soutěžních úkolů.


Vítězná strategie? Bořeň, Hodonín, Leo Express a soutěžní úkoly!

Na skalnatý vrchol Bořeně vystoupalo 16 týmů (včetně vítězných), mezi nejnavštěvovanější Stoletá místa se zařadil Zlín (12 týmů) a Hodonín (9 návštěv včetně vítězného týmu), z bonusových stanic byla nejnavštěvovanější Dolní Lipka (14 návštěv). Nejlepší týmy také cestovaly vlaky Leo Express (využilo je 22 týmů, které tak získaly až 150 bonusových bodů). Ze soutěžních úkolů bylo nejoblíbenější focení s T. G. Masarykem (65 týmů) a Sardinky v kupé (57 týmů).

Republiku brázdila stovka týmů!

K účasti na akci se přihlásilo 109 týmů a do závěrečného žebříčku se probojovalo 97 z nich. Všechny týmy za celý den urazily téměř 95 000 km a celkem nasbíraly 120 000 bodů. 

Akci uspořádal již po jedenácté skautský oddíl Krnovská Trojka, hlavním partnerem akce se letos stal Leo Express. Mezi další partnery se zařadili: Mindok, Retis Group a také Anderle Studio, Želpage.cz  a MHD86.cz.

Zdroj: TZ Křížem Krážem

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.