Přežije po volbách vedení DPP a Ropidu?

Karty ve volbách jsou rozdány. Přesto, že není ještě pevně domluvená nová koalice a primátor, který bude řídit Prahu, jedno je jasné, následuje změna. Dosud vládnoucí ČSSD a Zelení odcházejí. A to nikoliv do opozice, ale zcela. Voliči si nepřejí, aby „páchali další dobro“ a tak se ani neprobojovali do zastupitelstva. Třetí do party, hnutí ANO 2011 pravděpodobně odchází do opozičních lavic.


Změna je to proto velmi zásadní. Nikdo nezůstává, všichni „jdou od válu“. To znamená velký problém pro vedení pražského dopravního podniku (DPP) a organizátora dopravy Ropidu.

O generálním řediteli DPP Martinovi Gillarovi se mluví, že byl do čela podniku dosazen druhým mužem hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Podobně má Jaroslav Faltýnek stát za Květoslavem Hlínou. Podle zákulisních informací je znát velká nervozita v celém vedení dopravního podniku. A není divu.

Například dlouholetý mluvčí DPP Jiří Štábl se zavčas přesunul dělat angažmá v Teplicích.

Po internetu už kolují vtipy, jak nestíhají podnikové skartovačky před obávanou „čistkou“.

Klid není ani v Ropidu, který organizuje pražskou MHD. Současného ředitele Petra Tomčíka, člena ČSSD, držela jeho strana, jenže ta je pryč. Sám Tomčík ve volbách obhájil post zastupitele v Praze Dubči. O dalších lidech z vedení Ropidu se říkalo, že měli krytí např. od Zelených, jenže i ti už jsou z kola ven. Nervozita je proto na místě. A proto mne překvapuje odvaha, kterou v Ropidu po volbách mají. Ať už jde zveřejnění námětu na přejmenování stanic metra, nebo si pohrávat s myšlenkou zrušit H1 pro hendikepované.

V následujících týdnech bude proto zajímavé sledovat nejen, kdo bude primátorem a radním pro dopravu, ale jaké změny se odehrají v této souvislosti ve vedení DPP a Ropidu.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.