Historická „Sto dvojka“ vyjela na linku 2

První březnový víkend byl opět v znamení podpory zimní sezóny Muzea MHD v pražských Střešovicích. V sobotu a v neděli (2. a 3. 3. 2019) vyjela na běžné pořadí linky 2 historická tramvaj. Jednalo o tzv. „sto dvojku“ (ev. č. 6102), nejstarší na světě dochovanou tramvaj legendárního typu T3 z roku 1962.


Té trojce předcházelo v lednu vypravení muzejní tramvaje T1 a v únoru nově zrenovované tramvaje T3SU. Pokaždé o prvním víkendu v měsíci na 3. pořadí linky 2. Ani tentokrát si unikátní svezení nenechala ujít řada tramvajových nadšenců a Pražanů. Kromě jiného interiéru zaujalo řadu cestujících stanoviště pro průvodčího, které se naposledy používalo v pravidelné dopravě cca před 45 lety.

Jedinou kaňkou na posledním vypravení historického vozu na linku 2 bylo ze strany dopravního podniku zveřejnění špatného jízdního řádu pro nedělní vypravení. Jelikož jízdní řád pro neděli nebyl totožný s tím pro sobotu, jak informovala oficiální grafická pozvánka.

Od dubna se Pražané mohou těšit na provoz historické linky 41, která vyjede po zimní přestávce a bude v provozu každý víkend v trase Vozovna Střešovice – Výstaviště Holešovice. Na linku 41 bývají vypravovány především historické dvounápravové vozy. Pro zájemce o tramvaje řady T3 je v provozu celoročně retrolinka 23 v trase Královka – Malostranské náměstí – I. P. Pavlova – Zvonařka. Během jarní výluky na Vinohradské ulici pojede linka 23 z I. P. Pavlova přes Náměstí Míru na Čechovo náměstí.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.