Na kukačku: RT6S ve Vrchlabí (2019)

Už 5 let stojí ve Vrchlabí trvale odstavená tramvaj RT6S. Byli u ní a vyfotili si jí za tu dobu snad všichni šotouši, i fanoušci městské dopravy. Někteří i několikrát. Další jí viděli při cestě z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna a nechápali, jak se tam tramvaj objevila. No a teď už jsem jí viděl i já. Na kukačku jsem se byl na „Ertéšestku“ podívat, když jsem byl s kamarády na víkend v Herlíkovicích.


Tramvaj se nalézá na parkovišti u lanovky Skiareálu Bubákov, kam byla na konci roku 2013 převezena z Liberce. V Liberci tramvaj občas jezdila v letech 1998 až 2003, ale většinu času stála ve vozovně pro různé poruchy. Od roku 2003 do roku 2013 byla už odstavena trvale a mluvilo se o ní jako o budoucím muzejním exponátu budoucího muzea tramvajové dopravy v Liberci.

O budoucím osudu tramvaje ve Vrchlabí se psalo několikrát. Měla sloužit jako kavárna-bar a půjčovna lyží, ale nikdy k realizaci nedošlo. Před rokem chtěl majitel tramvaj prodat, ale bez úspěchu. A tak stojí i nadále jako pomník na parkovišti. Postupným přidáváním reklamních poutačů, jak je zvykem v českých horských střediscích, přestává být tramvaj vidět při cestě do Špindlerova Mlýna. Ve směru ze Špindlu je zatím ze silnice viditelná celá.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.