Vídeň postaví nové mezinárodní autobusové nádraží

Cesty dálkových linkových autobusů ve Vídni dnes začínají a končí na různých stanovištích rozesetých napříč celým městem. Rakouské hlavní město proto chce do pěti let postavit mezinárodní autobusový terminál, který podobně jako nové vlakové hlavní nádraží sjednotí všechny odjezdy a příjezdy pod jednu střechu. Stanici pro přibližně 200 dálkových autobusů denně vybuduje městská společnost Wien Holding.


Nové centrální autobusové nádraží vyroste u Stadionu Ernsta Happela a obchodního centra Stadion Center v blízkosti stanice metra U2 Stadion, odkud jízda metrem do centra trvá necelých 10 minut. Terminál se 36 stáními by měl vzniknout do pěti let a stát se hlavním stanovištěm pro 200 dálkových autobusů každý den.

Podle vídeňského starosty Michaela Ludwiga se bude jednat o novou „vizitku“ města, podobně jako v případě nového hlavního vlakového nádraží nebo stále se rozrůstajícího letiště. Dálková autobusová doprava v posledních letech posiluje a v současnosti Vídeň jako jedno z turisticky nejatraktivnějších měst Evropy za rok zaznamená na 200 000 příjezdů a odjezdů dálkových autobusů, které přepraví kolem 5 milionů cestujících.

Navrhovaná podoba odjezdové a příjezdové haly © PID

Jeden terminál pro všechny spoje

Cílem vídeňského magistrátu je vytvořit jeden terminál pro všechny mezinárodní autobusové linky – ten totiž ve městě doposud chybí. Přibližně každý druhý dálkový autobus dnes odjíždí od stanice metra Erdberg, některé od hlavního nádraží a další z ostatních míst ve městě.

Vybrané místo vyniká kromě dostupnosti MHD i dobrým napojením na dálkové kapacitní trasy. Terminál ve 2. městském obvodu nabídne prostor i poskytovatelům bikesharingu a carsharingu. Náklady na výstavbu areálu o velikosti 16 500 m2 odhaduje město na základě srovnání s podobnými projekty v zahraničí na 70 milionů euro. Přesný termín zahájení výstavby zatím není určen, Vídeň nyní dokončuje projektové přípravy.

Poloha budoucího mezinárodního autobusového nádraží ve Vídni © PID

Zdroj: TZ Vídeň

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)