Nejvíc platí lidé za MHD v Mladé Boleslavi. Následuje Chomutov a Děčín

AKTUALIZACE K 7. 4. 2019 NA KONCI ČLÁNKU

Roční jízdné vyjde v Chomutově na téměř šest tisíc korun. S přehledem se jedná o nejdražší městskou dopravu ze sledovaných měst. Druhou příčku obsadil Děčín, kde roční jízdné vyjde lehce přes pět tisíc. Oproti tomu jiná města, včetně Prahy, v minulosti snižovala cenu ročního jízdného na cenu kolem 3650 korun.


Města s ročním tarifem kolem 3650 korun se snaží motivovat cestující, resp. občany měst, k používání městské dopravy. Často v kampaních využívají heslo, že MHD vyjde cestujícího na pouhou desetikorunu za den. Podobně jako v Praze stojí roční kupón v Českých Budějovicích, Liberci, Jablonci nad Nisou, Jihlavě a Opavě.

Lidé v Chomutově nemají ani možnost koupit si celoroční kupón a musejí si zakoupit čtyři čtvrtletní kupóny po 1470 korunách. Celkem zaplatí ročně za městskou dopravu 5880 Kč. Tato poměrně astronomická částka při pohledu na intervaly autobusů a trolejbusů v tomto severočeském městě může znatelně odrazovat od cestování městskou dopravou.

Podobně jsou na tom obyvatelé Děčína, kteří musí za rok vytáhnout z peněženky 4x 1290 korun (celkem 5160 Kč). Třetí příčka zůstává také v na severu Čech, konkrétně v Teplicích, kde lidé za roční využívání autobusů a trolejbusů zaplatí 5040 Kč.

Mezi města, kde roční cestování MHD vyjde nejlevněji, pod 3500 korun, patří Mariánské Lázně s cenou 2200 korun, Olomouc (3200 Kč) a Zlín (3260 Kč).

Na kolik vyjde roční předplatné v jednotlivých městech se můžete podívat v následující tabulce. V případě, že město nenabízí roční kupóny, je uvedena cena za čtyři čtvrtletní kupóny. Sběr dat probíhal v únoru 2019 a zdrojem jsou webové stránky jednotlivých dopravních podniků.

Kromě ceny je třeba vnímat i nabízenou kvalitu a rozsah služeb městské dopravy v jednotlivých městech. Proto lze konstatovat, že MHD v Praze patří mezi nejlevnější.

AKTUALIZACE: 7. 4. 2019

Článek s přehledem ročních cen jízdného vyvolal u čtenářů velký zájem a do redakce přišlo velké množství komentářů a doplňujících informací. Např. Jaroslav Tetiva upozornil na chybějící Mladou Boleslav, která nabízí lidem dražší MHD než zmíněný Chomutov. V Boleslavi vyjde roční jízdné na neuvěřitelných 6400 Kč. Dále upozornil na chybějící Karlovy Vary, kde roční jízdné vyjde na 3200 Kč. Další čtenáři upozornili na nesrovnalost ve Zlíně, kde pro cestování po celém Zlíně je nutné počítat zóny A+B, čímž se cena ročního jízdného zvedla z 3260 Kč na 3620 Kč. Všechny připomínky jsou zapracovány do níže uvedeného grafu.

 

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.