Metro D jako „zdařilá ukázka“ netransparentnosti Pirátů a Praha Sobě

Pražská koalice (Piráti, Praha Sobě, TOP 09 a STAN) pompézně oznámila, že schválila zahájení výstavby trasy metra D. Rozhodnutí radních, ale nebylo transparentní. Přitom zrovna tyto strany za transparentnost volaly v předvolební kampani.



O miliardové zakázce hlasovali radní Hl. m. Prahy tajně. Pro bylo šest radních, tři se zdrželi a jeden nehlasoval. Kdo jak volil se veřejnost nedozví. Ani výsledek hlasování není zrovna přesvědčivý. Přitom o metru D hovořili před volbami všechny strany.

Otázka zní, proč se zástupci Pirátů, Praha Sobě a TOP 09 schovávají za tajné hlasování. Pro tajnou volbu hlasoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti), náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) a radní Adam Scheinherr (Praha Sobě), Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), Hana Třeštíková (Praha Sobě) a Milena Johnová (Praha Sobě). Proti se naopak vyjádřila Hana Kordová Marvanová (STAN) a Vít Šimral (Piráti). Zdržel se Petr Hlubuček (STAN) a Pirát Adam Zábranský, jak uvedl denik.cz.

Pokud si radní neumí stát za svým názorem a obhájit si jej před veřejností, těžko můžeme očekávat, že dokáží efektivně řídit město a podílet se na jeho rozvoji.

Je to velké zklamání pro příznivce nových stran a nových pořádků.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.