Městská doprava 2/2019. Co se v ní dočtete?

V květnu vyšlo letošní druhé číslo časopisu Městská doprava. Do rubriky Aktuality se podařilo zapojit nové tváře, v historii se ohlédnete za tramvajemi K2 a v zahraniční rubrice se dozvíte o fungování MHD v Osijeku a Bonnu.


Jsem rád za příspěvek Zdeňka Kresy o trolejbusech v Plzni, kde fotografie trolejbusu na lince 12 působí jak z Ukrajiny. Za aktualitou z Ústí nad Labem stojí David Koritenský a Jakub Ševic. Honza Tran zase dodal pěknou fotografii k tiskové zprávě hradeckého dopravního podniku. Věřím, že rubriku aktualit jsme hezky nastartovali a bude se dále rozvíjet. (Pokud máte tip na aktualitu do čísla 3/2019, pište :))

Druhou částí navazuje na minulé číslo článek o přestavbě Mikulášské třídy v Plzni, který napsal Ondřej Vohradský. Rozsáhlý článek pěkně doplňuje pestrá fotogalerie, která zachycuje jednotlivé fáze a tramvajové přeložky u Hlavního nádraží.

Martin Varták se ohlédl za zimní kalamitou na Brněnsku, která přinesla velké komplikace v dopravě na začátku tohoto roku a dále čtenáře seznamuje s obnovou vozového parku IDS JMK.

Avizované ohlédnutí za provozem vozů K2 v Ostravě připravil Jiří Vobecký. U fotogalerie mnoho z Vás zavzpomíná na léta minulá v třetím největším městě Česka.

V čísle najdete také můj slibovaný cestovatelský článek o městské dopravě v německém Bonnu. Ve městě jezdí jak tramvajové linky, tak linky tzv. Stadtbahnu. Ty spojují Bonn dvěma tratěmi se sousedním Kolínem nad Rýnem. V článku se také dočtete návod, jak si koupit výhodnou jízdenku na železnici pro cestování z Česka do Německa. Za pětistovku můžete jet podobně jako já z Prahy až do Bonnu a vyzkoušet vysokorychlostní německé vlaky ICE.

Poslední stránky časopisu popisují tramvajovou dopravu v chorvatském Osijeku, kde v minulosti jezdily i tramvaje ČKD Tatra. Článek popisující historii i současnost připravil Tomáš Kocman.

Budete-li mít podněty a tipy do dalších čísel, ozvěte se. Příjemné čtení.

Editoriál

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.