Rady DPP způsobí chaos v dopravě při smutečním rozloučení s Karlem Gottem

V pátek 11. října 2019 proběhne na pražském Žofíně rozloučení s Karlem Gottem. Odhaduje se, že na místo dorazí až 300 tisíc lidí. Okolí Žofína bude proto uzavřené pro automobily i městskou dopravu. Zatímco dopravní podnik radí, aby lidé směřující na Žofín vystupovali na Národní třídě, organizátoři a policie radí vystoupit z metra na Andělu.


Plánuje se vybudovat koridor pro příchozí do paláce Žofín. Koridor povede ze Žofína přes most Legií a dále po Janáčkově nábřeží na Smíchově. Podle vyjádření policie bude vstup ke smutečnímu místu na Žofíně umožněn pouze vstupem na konci/začátku ohrazeného koridoru v prostoru Janáčkova nábřeží. Proto policie radí přicházet na Žofín ze strany Smíchova a od stanice metra Anděl, která je nejblíže začátku koridoru.

Zcela nekoordinovaně nabádá občany pražský dopravní podnik. „DPP doporučuje využít žlutou linku B pražského metra s výstupem ve stanici Národní třída s docházkovou vzdáleností na Slovanský ostrov cca 10 minut,“ zní v tiskovém prohlášení dopravního podniku.

Co toto vyjádření může způsobit? Lidé, kteří dají na radu dopravního podniku vystoupí z metra, či z tramvaje na Národní třídě a dojdou pěšky za 10 minut k Žofínu. Jenže tady zjistí, že vstup na Slovanský ostrov a do paláce Žofín je umožněn jen ohraničeným koridorem. Tito lidé proto budou hledat cesty, jak se do koridoru dostat. Za prvé se vytvoří nepříjemný dav lidí, který bude k Žofínu nesprávně naveden a za druhé hrozí kolaps tramvají na mostě Legií.

Lidé, kteří dají na radu dopravního podniku, budou muset podle prohlášení policie dojít na začátek ohraničeného koridoru na Smíchově. Velká část lidí se proto vydá po mostě Legií. Jenže jeden chodník nebudou moci použít z důvodu ohraničeného koridoru a druhý chodník je uzavřený kvůli Signal festu. Tedy lidé půjdou po kolejích, čímž zablokují totálně provoz tramvají v centru Prahy. Další část lidí se vydá po Jiráskově mostě, po kterém jezdí autobusová linka MHD a automobily.

Zarážející je chybějící koordinovanost a přemýšlení ze strany dopravního podniku.

Edit: 10:37

Dopravní podnik aktualizoval na svém webu informace. Nově nabádá cestující, aby vystupovali také ve stanici metra Anděl při cestě na Žofín.


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.