V Brně studenti přechází na elektronické předplatní jízdenky

Zájem studentů o elektronické předplatní jízdenky roste. Mladí je upřednostňují kvůli rozšiřující se možnosti ověřování statusu studenta online. Během září si předplatní jízdenku přes systém BRNO iD zakoupilo 13 250 studentů, což je téměř dvojnásobný počet než loni. Zájem o papírové šalinkarty klesá.


Se začátkem školního roku byl na předprodejích jízdních dokladů tradičně zvýšený zájem o nákup předplatních jízdenek, které nejvíce využívají právě studenti. Dopravní podnik města Brna po dohodě s několika vysokými školami nabízí možnost ověření nároku na slevu online.

„Tuto možnost mají už několik let studenti Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického a Mendelovy univerzity. V letošním roce přibyly i Janáčkova akademie múzických umění a Vysoká škola obchodní a hotelová,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Studenti této možnosti čím dál více využívají. Zatímco v loňském září si studentský elektronický kupón přes BRNO iD zakoupilo necelých 7 tisíc studentů, letos během stejného období to byl téměř dvojnásobek. S tím koresponduje i počet ověření statusu studenta oline. Zájem o papírové předplatní kupóny klesá, této možnosti ve srovnání se zářím 2018 využilo o 2 400 studentů méně.

„Elektronické předplatní jízdenky jsou pro studenty pohodlnou variantou. V případě škol, se kterými spolupracujeme, se nemusí prokazovat průkazem ISIC, ani nosit potvrzení o studiu. Vše probíhá automaticky online. Stačí se jen zaregistrovat v systému BRNO iD, ověřit osobní údaje a v dalším průběhu studia už si vše vyřizují ve svém účtu bez další nutnosti návštěvy našich přepážek,“ vysvětlil vedoucí tarifního oddělení Vít Prýgl. Spolupráce je otevřená všem VŠ a VOŠ.

Na příliv studentů v tomto období se Dopravní podnik města Brna každoročně připravuje. „Aby byl nákup jízdních dokladů co nejpohodlnější, vyhrazujeme pro tyto týdny na Novobranské několik informátorů, kteří denně příchozím pomáhají s orientací a vyřízením jízdních dokladů,“ uvedl Prýgl.

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)