DPP předá linky 192 a 227 soukromníkům, ale výkonů se nevzdá

V první polovině listopadu vyšly v médiích články, ve kterých se psalo o převedení dvou autobusových linek od pražského dopravního podniku k soukromým dopravcům. Články na webech zdopravy.cz a denik.cz vyvolávaly dojem, že dopravní podnik začal jednat poté, co se provalil na veřejnost problém s rušenými spoji, jelikož podnik neměl dostatek řidičů na zajištění provozu dle platných jízdních řádů.

Jenže podle vyjádření z Ropidu existoval plán na předání linek 192 (Nemocnice pod Petřínem – Malostranské náměstí) a 227 (Háje – Nedvězí) soukromým dopravcům už z zkraje tohoto roku. Navíc nejde ani tak o snížení výkonů pro dopravní podnik, jako spíš jejich převedení na jiné linky.

„Převedením autobusových linek DPP 192 a 227 na soukromé dopravce, což bylo dohodnuto již začátkem tohoto roku, dojde u DPP ke snížení dopravního výkonu. Zároveň na základě schválených projektů RHMP a potřeby řešení dopravní obslužnosti v oblasti Starých Letňan dochází od 1. prosince 2019 k úpravě provozu a drobnému posílení a od 1. 3. 2020 se tato úprava provozu rozšíří i o víkendech,“ sdělil pro MHD86.cz Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Nové výkony dopravní podnik konkrétně získá na lince 158, ke vzniknou vložená pořadí jezdící v trasa Letňany – Krausova (nově Sídliště Letňany).

První linkou, o kterou má dopravní podnik přijít v důsledku podzimní personální krize je linka číslo 216, která spojuje Ústřední vojenskou nemocnici, Norbertov, Ořechovku, Hanspaulku a Babu. O jejím odebrání dopravnímu podniku promluvil na listopadovém zastupitelstvu hl. m. Prahy Adam Scheinherr, náměstek pro dopravu zvolený za subjekt Praha Sobě. Stalo se tak na základě interpelace Jakuba Stárka (zastupitel HMP a 1. místostarosta MČ Prahy 6 za ODS) ohledně nedostatku řidičů na straně dopravního podniku a následném omezování pražské MHD.

V souvislostech:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.