„Té dvojky“ pro retrolinku 23 míří na Vánoce do Prahy

EKOVA ELECTRIC navrátila historický vzhled dvěma tramvajím T2. Původně byly vyrobeny pro Ostravu, po jejich vyřazení ze zdejšího vozového parku je v roce 1996 odkoupil dopravní podnik v Liberci, kde byly tramvaje v provozu 22 let. Jako jediné na světě zde jezdily až do listopadu 2018. Jejich novým majitelem se na sklonku loňského roku stal Dopravní podnik Praha, který vyhlásil výběrové řízení na jejich renovaci – a EKOVA uspěla. „Té dvojky“ se tak po letech vrátily do svého dávného působiště.

Tramvaje dorazily po železnici do Ostravy v únoru 2019. Ihned po vykládce v areálu EKOVY začaly práce na jejich odstrojení a úpravách vozových skříní. Během následujících měsíců prošly kompletní opravou a dostalo se jim požadovaného historického vzhledu. Vůz s evidenčním číslem 19 (v Ostravě jezdil pod číslem 694) získal podobu z 80. let, vůz číslo 18 (v Ostravě známý jako vůz 613) reprezentuje vzhled těchto tramvají z 60. let. Ve čtvrtek 19.12.2019 dopoledne budou tramvaje naloženy na návěs a odeslány dopravnímu podniku v Praze, kde také proběhne jejich oživení a zkušební jízdy.

Pražský dopravní podnik bude obě renovované tramvaje provozovat na retro (avšak pravidelné) lince číslo 23, která vede z Královky přes historické centrum (včetně Pražského hradu, Královského letohrádku či Národního divadla) na Zvonařku. V Praze v minulosti jezdily pouze dva prototypy T2 vyrobené v roce 1955. Jeden z nich zde získal po generální opravě jako první tramvaj T2 dvojici čelních reflektorů. Po deseti letech provozu se jeho domovskou destinací stala Olomouc. Druhý prototyp po krátkém testování v Praze zamířil do Liberce a poté do Bratislavy, odkud se v roce 1977 vrátil do našeho hlavního města. Stal se z něj historický exponát, který dnes mohou návštěvníci obdivovat v muzeu městské hromadné dopravy ve Střešovicích. Tramvaje typu T2 renovované v EKOVĚ nyní tedy doplní stávající vozy T3 na zmíněné nostalgické trati.

TZ: Ekova Electric

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.