Dopravní podcast (44): … s Jakubem Stárkem, 1. místostarostou Prahy 6 a zastupitelem Prahy

Premiérový podcast! Za čtyřletou existenci poprvé celý podcast s hostem. Pozvání přijal Jakub Stárek (ODS), 1. místostarosta Městské části Praha 6 a zastupitel hl. m. Prahy (ZHMP). Probrali jsme dopravu z pohledu Prahy 6 i celé Prahy. Poslechněte si 44. díl Dopravního podcastu.

Jak se dívá Jakub Stárek na cyklodopravu? Co si myslí o cyklopruzích? A je ODS jen stranou pro obyvatele jezdící automobily?

Co je to „žížala“? Cestuje Jakub městskou dopravou? Půjčil si někdy sdílenou koloběžku a jak řešit jejich současný stav, který zatěžuje obyvatele města?

Nemohli jsme v rozhovoru opomenout dopravu na letiště. Mnoho let se řeší, zda má jet na letiště vlak, či metro. K tomu existuje nejnovější plán s trolejbusy na letiště. Jakub Stárek v rozhovoru říká, že prodloužení metra na letiště je součástí programového prohlášení Rady MČ Praha 6. Také promluvil o tom, kdo má financovat úsek mezi Dědinou a letištěm.
Dále zmínil přípravy tramvajové tratě na Dědinu, která by se mohlo začít stavět do dvou let.

Změnu čeká tramvajová smyčka Bílá Hora. Bude přeložena severním směrem, aby mohla být v budoucnu rozšířena Karlovarská ulice, včetně možného prodloužení tramvaje do Řep.

V rozhovoru jsme probrali také tramvajové tratě na Strahov a Suchdol, které jsou v Praze 6 bedlivě sledované, jelikož mají ulevit od autobusové dopravy v městské části.
Pokud se nepovede včas prodloužit tramvaj na Suchdol, je připraven plán ukončit autobusy ze severu v Podbabě, kde bude nucený přestup na tramvaj.

Jak hodnotí Jakub Stárek krizi v dopravním podniku s dopadem na omezení linek MHD? „Zdálo se, že dochází k preferenci zájmu DPP, jakožto dodavatele služby, a Pražané byli v roli rukojmích,“ komentuje situaci v podcastu. Po interpelaci na ZHMP se podařilo rozhýbat stojaté vody a přizvat soukromé dopravce na linky, které DPP nezvládá zajistit.
Dále Jakub Stárek uvedl, že DPP se potýká s trvalým nedostatkem řidičů. Každý měsíc víc lidí od podniku odchází, než kolik se jich nově hlásí.

Parkovací zóny. Stále se rozšiřují a začínají dělat problémy i obyvatelům Prahy. Existuje komplexní řešení, jak sjednotit podmínky parkování v celé Praze? I o tom jsme si povídali v podcastu.

Závěrem nechybělo zhodnocení „Dopravní nouze“ v Praze 6 a probrat připravovaná opatření.

Dopravní podcast od roku 2015 natáčí Ondřej Matěj Hrubeš 
(šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden se základních členů stránky Tramvaje v České republice).

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.