Ve Vídni slouží autobusové garáže přes den jako sklad pro rozvoz potravin

Přepravci ve Vídni se musí připravit na bezemisní „poslední míli“. Dopravní podnik Wiener Linien proto rozjel projekt, při kterém velkoobchod s potravinami využívá přes den prázdnou autobusovou garáž. Doručení zákazníkovi obstarává nákladní kolo.

Na přelomu listopadu a prosince se ve Vídni rozjely první testovací jízdy projektu Remihub. Školky ve čtvrti Donaustadt budou během prosince zásobovány jídlem, které se na cestu vydává z autobusové garáže Kagran. Testovací provoz probíhá s nákladním kolem, které uveze až 200 kilogramů. Poslední metry do cíle tedy zásilky pojedou CO2 neutrálně.

Doručení z blízké garáže
Bezemisní nákladní vozidla nejsou zatím uzpůsobena na dlouhé vzdálenosti, projekt Remihub (od vídeňského slova Remise, tj. garáž či vozovna) proto testuje ekologický dovoz alespoň na tzv. poslední míli a nikoliv na kompletní trase.

Vedle rakouského ministerstva dopravy akci podporuje i vídeňský dopravní podnik Wiener Linien, jehož autobusové garáže slouží jako poslední hub – autobusy totiž přes den převáží cestující po městě a v garážích je tak dostatek prostoru. Dodávku potravin do školek zajišťují přepravní společnost a velkoobchod s potravinami.

Udržitelná city logistika
První testovací fáze trvala do poloviny prosince. Od ledna začne druhá zkušební fáze ve čtvrti Ottakring a autobusové garáži Spetterbrücke. Data z provozu budou průběžně vyhodnocovat výzkumníci z Technische Universität Wien.

Projekty jako Remihub jsou součástí akčního plánu Udržitelná logistika 2030+ (Nachhaltige Logistik 2030+), který spadá pod město Vídeň a sousední spolkovou zemi Dolní Rakousko. Kromě bezemisní poslední míle se soustředí i na snížení objemu dopravy a lepší řízení přepravních služeb.

TZ město Vídeň, Foto: Rozvoz potravin z autobusové garáže © Wiener Linien/Manfred Helmer