Škoda a Sinara založily v Rusku podnik na výrobu tramvají a trolejbusů

Škoda Transportation a Sinara Group podepsaly dohodu o založení společného podniku na výrobu souprav metra, tramvají a trolejbusů. V souladu s podepsanou dohodou budou mít obě strany v novém podniku stejný podíl a výrobky společného závodu budou na trhu uvedeny pod značkou Sinara-Škoda.

Rusko představuje obrovský a perspektivní trh, na kterém se chceme dlouhodobě etablovat. Místní vozový park vyžaduje masivní obnovu a s tím souvisejí velké investice a příležitosti. Ve společnosti Sinara Group vidíme stabilního a spolehlivého partnera, se kterým budeme schopni rozvinout výrobu elektrických vozidel městské hromadné dopravy přímo v Rusku. Už v minulosti Škoda na tamní trh dodala mnoho kvalitních výrobků a já pevně věřím, že se silným partnerem se nám na předešlé úspěchy podaří navázat,“ říká předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Díky partnerství s koncernem Škoda Transportation vytvoříme vysoce kvalitní a moderní vozidla pro městskou hromadnou dopravu, například tramvaje nové generace. Získané zkušenosti s vývojem, výrobou a servisem nám umožní vytvořit produkty, které překonají stávající vozidla z hlediska pohodlí, ergonomie, energetické účinnosti a šetrnosti k životnímu prostředí,“ doplnil Viktor Leš, generální ředitel Sinara – Transport Machines.

Sinara Group je ruská investiční společnost se sídlem v Jekatěrinburgu založená v roce 2001, která investuje zejména v oblasti nemovitostí,  dopravního strojírenství a finančních služeb. Její dceřiná společnost Sinara – Transport Machines se zabývá především výrobou a kompletním servisem lokomotiv a dalších vozidel. Firma byla založena v roce 2007 a má více než 30 000 zaměstnanců.

Spojili jsme se se současnou dvojkou na místním trhu kolejových vozidel, která má zkušenosti, moderní výrobní základnu a subdodavatelské zázemí. Ve spojení s know-how společnosti Škoda Transportation nabídneme svým zákazníkům ten nejlepší produkt a servis na trhu. Do Petrohradu například nabízíme nové energeticky úsporné moderní vozy metra poslední generace nebo nízkopodlažní tramvaje ForCity. Firma také nabízí pro zdejší trh trolejbusy s karosérií jednoho z místních výrobců,“ dodává Zdeněk Majer, člen představenstva a Senior Viceprezident pro Obchod skupiny Škoda Transportation. Sídlo společností Sinara-Škoda bude v pětimilionovém Petrohradu, který má druhý nejrozsáhlejší a rychle expandující dopravní systém v zemi.

V minulých letech dodala do Ruska společnost OOO VAGONMAŠ ze skupiny Škoda Transportation celkem 24 souprav metra NěVa pro Petrohrad, které významně zvýšily bezpečnost a komfort pro cestující. Historie tohoto projektu nového metra sahá až do roku 2007, kdy byl vyvinut prototyp vozu NěVa. Souprava také získala prestižní ocenění v kategorii nejlepší inovační projekt Sankt Petěrburg. Tato moderní vozidla nahradila i více než třicet let staré původní soupravy.

TZ Škoda