Fotojízda s tramvajemi T2 v ulicích Prahy

V sobotu 22. února 2020 uspořádal pražský Kroužek městské dopravy jízdu s tramvajemi T2 ev. č. 6003 a 6004. Jedná se o „nové retrotramvaje“, které jsou určeny pro provoz na retrolince 23. V pátek tramvaje představil Dopravní podnik hl. m. Prahy médiím, veřejnost měla možnost si tramvaje vyfotografovat v sobotu dopoledne na dvoře střešovické vozovny.

Jízda „kroužku“ se uskutečnila v trase Vozovna Střešovice – Letenské náměstí – Libeňský most – Vozovna Žižkov – Nádraží Hostivař – Výtoň – Smíchovské nádraží – Hlubočepy – Malostranské náměstí – Pražský hrad – Vozovna Střešovice. Kromě možnosti se tramvají projet bylo na několika místech možné se vozidla vyfotografovat. Na těchto akcích pěkné, jak se sjedou ze všech koutů Česka fanoušci tramvají a v tramvajích probíhají různé diskuze, vyprávění novinek ze světa MHD v různých městech, nebo se plánují společné výlety do zahraničí. Zároveň jízda oslovila nové zájemce o členství v Kroužku městské dopravy, což je vždy potěšující.

Také bylo hezké po cestě sledovat, jaký zájem tramvaje v ulicích vzbuzují u veřejnosti. Kolik lidí vytahovalo mobilní telefony, aby si stihli rychle vyfotit projíždějící tramvaje T2.

Poprvé vyjedou na pravidelnou linku obě tramvaje o víkendu 7. a 8. března, kdy budou mít premiéru na lince číslo 2. Poté budou jezdit na retrolince 23 v trase Královka – Zvonařka.

Obrovské poděkování patří všem pracovníkům, kteří se zasloužili o získání tramvají T2 pro retrolinku 23. Díky všem, kteří pracovali na opravách vozidel a jejich zprovoznění.

Tramvaje T2 na Libeňském mostě
Fotografové a tramvaj T2. Libeňský most
Fotozastávka na estakádě z Palmovky na Krejcárek
Každý chtěl ulovit ten nejlepší úhel
Pózování tramvají 6003 a 6004 u žižkovské vozovny
Jan Šurovský přehazuje výhybku, aby mohl s tramvají objet blokovou smyčku u žižkovské vozovny
Vůz T2 s ev. č. 6003 odbočuje do smyčky
Záběr z ulice Jana Želivského
Jízda po Vinohradské ulici
Podjezd před smyčkou Nádraží Hostivař
Vozy 6003 a 6004 ve výstupních zastávkách Nádraží Hostivař
Tramvaje v obležení nadšenců
Tramvaje v obležení nadšenců
Nástupní zastávka Nádraží Hostivař
Vůz ev. č. 6004 za zastávkou Otakarova
Setkání retrotramvají na Výtoni
Odlišná čela tramvají T2
T2 ev. č. 6004 vjíždí do smyčky Smíchovské nádraží
Dvojice tramvají T2 v Nádražní ulici
Jan Šurovský a Martin Frank. Řidiči tramvají T2
Souprava T2 ve smyčce Zlíchov

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.