Lucembursko zavedlo veřejnou dopravu zdarma, jako první země na světě

Od soboty 29. února 2020 jezdí lidé v Lucembursku veřejnou dopravou zdarma. Bez jízdenky se nově cestuje v autobusech, tramvajích i vlacích po celé zemi.

Zatímco některá města mají pro své obyvatele zdarma městskou dopravu, Lucembursko je prvním státem, který zavedl zdarma veřejnou dopravu v celé zemi. Pravda, Lucembursko není svou rozlohou zrovna největší, přesto se jedná o přelomovou událost.

Vláda si slibuje tímto krokem zvýšení atraktivity veřejné hromadné dopravy, kterou nyní používá přibližně jen třetina obyvatel. Dopad by to mohlo mít na menší dopravní zácpy a lepší ekologické prostředí.

Chybějící tržba z jízdného bude uhrazena ze státního rozpočtu podobně, jako se děje například v Česku u 75% slev z jízdného pro studenty a seniory.

S ohledem na stávající evropský boj proti automobilům stojí tento krok k zamyšlení. Samozřejmostí pro jeho zavedení je kvalitní hromadná doprava moderními prostředky, v krátkých intervalech a řádné hospodaření v dopravních společnostech, bez zbytečných nákladů.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.