Dopravní podniky: Tlačítka nemačkejte, ale tyčí se držte

Když v pondělí večer ROPID (organizátor pražské MHD) vyhlásil, že tramvaje a metro budou otevírat všechny dveře ve všech zastávkách z preventivního důvodu před koronavirem, internetová obec jen žasla. Další nesystémové řešení, které nikdo ani nepromyslel. Jenže se ukázalo, že hloupost se šíří rychleji, než koronavirus.

Jako by nestačilo, že ROPID schytal velkou dávku výsměchu na svém Facebooku. To, čeho se cestující v MHD nejvíce dotýkají totiž nejsou tlačítka, ale tyče a madla. Na místě by proto bylo oznámení, že dopravci budou intenzivněji a častěji dezinfikovat vozidla MHD, to se ale nestalo.

Výběr reakcí z Facebooku ROPIDu

Hloupost opatření také dokládá, že tlačítka pro otevírání dveří se přestala používat jen v tramvajích a v metru, ale v autobusech platí nutnost tlačítka mačkat. A co víc, ROPID od března zavedl další desítky zastávek na znamení, takže nutí cestující mačkat tlačítky ve větší frekvenci, než-li v únoru.

ROPID argumentuje, že zastavování autobusů ve všech zastávkách není možné s ohledem na jízdní řády. Potom ale nastává otázka, co je přednější. Zdraví obyvatel a nebo to, jestli nejede autobus o minutu dvě později?

Zkrátka opatření, které bylo vymyšleno pravděpodobně na půdě magistrátu není promyšlené a připomíná panické rozhodnutí, hlavně pojďme něco udělat.

Rozdílný přístup k tramvajím a autobusům je také u dezinfekce vozů. Zatímco tramvaje dopravní podnik dezinfikuje také ozónem, u autobusů není tento druh dezinfekce používán.

Fascinující je ovšem dopravní podnik v Hradci Králové. Bez hlavy oznámil, že přijal stejné opatření proti koronoviru jako Praha. Autobusy a trolejbusy otevírají nově v zastávkách také všechny dveře. Přitom stačilo si přečíst pod facebookovským příspěvkem ROPIDu, o jaký nesystémový nesmysl se jedná.

Podrobně se tomu věnujeme také v Dopravním podcastu:

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.