Platební terminály do autobusů DPP mají skluz, možností jsou jízdenky za příplatek u řidiče

Zatímco ve všech pražských tramvajích si už téměř rok můžete bezhotovostně koupit jízdenku a to bez přirážky, při cestování v autobusech mají cestující smůlu. Jízdenkové automaty jsou jen na pár zastávkách a tak nezbývá cestujícímu bez jízdenky než nákup s přirážkou u řidiče.

Další možností je koupě SMS jízdenky, ale tato možnost je nedostupná pro řadu cestujících, kteří mají firemní tarif a zaměstnavatel jim blokuje nákupy přes sms.

„Bezhotovostní platby jsou budoucností, a to i v dopravě. Pražané a návštěvníci Prahy teď konečně budou mít stejné možnosti jako v ostatních moderních metropolích,“ řekl před rokem primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Tehdejší tiskovou zprávu v dubnu 2019 doplnil generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Petr Witowski: „Na letošek (pozn .red.: rok 2019) připravujeme výběrové řízení na bezkontaktní terminály v autobusech. Během příštího roku (pozn. red.: 2020) by tak bezkontaktní nákup jízdenek kartou měl být k dispozici ve všech prostředcích MHD.“

Jenže nestalo se. Výběrové řízení dosud nebylo vyhlášeno, jak potvrdil dopravnímu magazínu MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace v dopravním podniku.

„Veřejnou zakázku na nákup bezkontaktních terminálů do autobusů momentálně připravujeme. Nejdříve ale chceme provést předběžné tržní konzultace, které plánujeme vyhlásit v nejbližších týdnech. Pak bude následovat vypsání samotné veřejné zakázky, předpokládáme, že by to mohlo být v dubnu, nejpozději v květnu podle výsledků předběžných tržních konzultací. Instalace bezkontaktních terminálů do všech autobusů DPP pak bude záležet na podmínkách zadávací dokumentace připravovaného tendru a jeho průběhu. V případě standardního průběhu tendru očekáváme zahájení instalace bezkontaktních terminálů do autobusů na sklonku letošního roku,“ sdělil Daniel Šabík (DPP).

Přesto není nic ztraceno. Držme palce, aby se skluz povedl dopravnímu podniku dohnat a mohl být dodržen slib, že v roce 2020 budou všechny autobusy vybaveny terminály k nákupu jízdenek.

A nebo to dopadne jako s velkokapacitními autobusy na ruzyňské letiště…?


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.