Pražský dopravní podnik rozprodává staré tramvaje a autobusy

Dvacet, ale i pětadvacet, let staré tramvaje a autobusy nabízí k odkoupení pražský dopravní podnik. V minulosti o vyřazené vozy projevily zájem města východně od Prahy, nebo fanoušci městské dopravy.

Například tramvaje T6A5, které podnik prodává, jezdily v Praze od roku 1995 a najezdily přes milion kilometrů, některé i více než milion a čtvrt.

Celkem bylo v letech 1995 až 1997 do Prahy dodáno 150 vozů typu T6A5. V posledních letech jsou vozy postupně vyřazovány z provozu a nabízeny k odprodeji. Některé původně pražské tramvaje jezdí třeba v Sofii, v Charkově, či v Brně. Jednu vyřazenou tramvaj T6A5 můžete vidět i před Stanicí techniků v Podbabě, kde má sloužit ke vzdělávacím a kulturním účelům.

Kromě tramvají si můžete koupit od dopravního podniku i autobus. Mezi vyřazenými vozy k odprodeji se nachází dobře známé Karosy (typ 951) a to i v kloubové verzi (typ B961E), a také nízkopodlažní autobusy Ikarus a Citybus, kterým je často už dvacet let.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.