Moskva dezinfikuje prostory metra několikrát denně

S ohledem na šířící se koronavirus v Rusku, byla provedena celá řada hygienických opatřeních v moskevském metru, které je páteří dopravy v hlavním městě.

Povrchy ve stanicích metra jsou nově dezinfikovány strojově 2x denně. Zvýšená pozornost je věnována madlům, klikám, dveřím, automatům na jízdenky a dalším místům, kterých se cestující dotýká. Jsou čištěny jednou za 1-2 hodiny. V noci probíhá kompletní dezinfikování stanic.

Pomocí samolepek na nástupištích, u turniketů a předprodejních okýnek jsou cestující vyzývání k dodržování rozestupů mezi cestujícími. Zároveň ve vozech metra je každá druhá sedačka označena zákazovou značkou, aby si lidé nesedali těsně vedle sebe a zůstávala mezi cestujícími vždy jedna sedačka volná.

Častěji se mění filtry ventilačního systému a dezinfikují se ventilační šachty. Už v březnu byla zahájena postupná dezinfekce tunelů, která se provádí při nočních výlukách a dezinfekce jednotlivých vozů metra. Za noc se podaří vyčistit cca 22-35 km tunelů.

S ohledem na vyhlášení „nepracovního týdne“ je moskevské metro nezvykle prázdné. Lidé mají zůstávat doma a maximálně chodit nakupovat. Tento stav je prodloužen až do konce dubna.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.