Doprava Ústeckého kraje hlásí pokles tržeb za březen o 23 milionů korun

Od pondělí 20. dubna se cestující v „zelených“ autobusech můžou opět odbavit u řidiče podle platného ceníku Dopravy Ústeckého kraje. Nástup předními dveřmi je tedy povolen. Povinnost nosit roušky či jakoukoliv vhodnou ochranu přes nos i ústa zůstává nadále. Omezení školních spojů, noční dopravy a turistické dopravy včetně cyklobusů stále platí. Do odvolání také platí nepoužívání tlačítka pro výstup („STOP“), cestující musí včas dát najevo svůj záměr, že chce vystoupit.

„Po dobu trvání mimořádných opatřeních v dopravě jsme postupně dovybavili dopravce osobními ochrannými pomůckami a dopravci zavedli pravidelné dezinfikování dotykových ploch ve vozech. I díky tomu jsme se po předchozím jednání s našimi dopravci rozhodli k postupnému návratu do normálu v rámci cestování veřejnou dopravou,“ říká k rozhodnutí náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek. Zabránění přístupu a sezení na přední řadě sedadel u řidiče je plně v kompetenci jednotlivých dopravců.

Ústecký kraj zatím z prostředků státu či vlastních rozdělil mezi dopravce 160 tisíc ústenek, 3768 respirátorů, 48 tisíc rukavic a 36 tisíc litrů dezinfekce na ruce. Aktuálně probíhá rozdělení dalších 47 tisíc ústenek, přes 20 tisíc rukavic a 1780 ochranných brýlí.

Vzhledem ke snížení počtu cestujících veřejnou dopravou a nemožnosti odbavování u řidiče je v rámci Dopravy Ústeckého kraje odhadován pokles tržeb za březen zhruba o 23 milionů korun. Veřejná doprava se postupně vrací do normálu i na železnici. Ve vlacích už jsou cestující odbavováni od úterý 14. dubna. S ohledem na další vývoj situace doporučujeme cestujícím sledovat stránky www.dopravauk.cz.

TZ Ústecký kraj