Na Wiener Lokalbahnen vyjedou nové jednotky

Na vídeňskou lokální dráhu Badner Bahn vyjedou v příštím roce nové nízkopodlažní soupravy, které nahradí starší vysokopodlažní modely. Třicetikilometrová linka spojuje centrum Vídně s jihozápadním městem Baden a denně přepraví přes 35 tisíc cestujících.

Město Vídeň zveřejnilo chystaný design nových vozů TW500, které mají od druhého pololetí roku 2021 začít částečně nahrazovat stávající vysokopodlažní soupravy na speciální lince mezi centrem Vídně a městem Baden. V širším centru rakouské metropole využívá lokální trať Badner Bahn tramvajové koleje a konečná zastávka se nachází přímo na Ringu před Státní operou. Díky novým vozům může dopravce na lince v blízké budoucnosti zavést 7,5 minutový takt a přilákat další potenciální pasažéry, kteří zatím dojížděli osobními automobily.

Bezbariérové, klimatizované vozy s rozchodem 1435 milimetrů a délkou 28 metrů svezou až 160 cestujících. Ve Vídni se rozhodli pro dřevěná sedadla, od nichž si slibují moderní vzhled a jednodušší údržbu a čistění. Část sedaček lze sklopit. Na pasažéry čeká wifi i zásuvky pro dobíjení mobilů, tabletů nebo laptopů. Samozřejmostí bude i přehledný informační systém a LED osvětlení.

Při tvorbě nových vozů se designéři zaměřili na zvýšené pohodlí různých druhů cestujících. Speciální pozornost věnovali tvůrci osobám se sníženou schopností pohybu a kočárkům, zní z vídeňské radnice. Ve všech soupravách mají být dva rozměrné víceúčelové prostory, každý pro dva kočárky nebo vozíčky.

Výrobce, Bombardier Transportation Austria, slibuje ekologičtější provoz i díky rekuperaci brzdné energie nebo dvojitým oknům, které mají zlepšit izolaci interiéru v létě i zimě. Nové soupravy podle designérů navazují na vzhled stávajících vozů. Harmonogram předpokládá testovací provoz dvou vlaků s cestujícími od druhé poloviny roku 2021. Dopravce Wiener Lokalbahnen uzavřel s Bombardierem smlouvu na dodání 18 vozů s opcí až na 16 dalších souprav. Součástí dohody je i smlouva o údržbě, za kterou zodpovídá výrobce, práce však budou vykonávat zaměstnanci dopravce ve vlastních dílnách.

TZ město Vídeň. Foto: Nové vozy © moodley industrial design