Čechoameričan už je ve Střešovicích

Novinkou v pražském Muzeu MHD ve Střešovicích je trolejbus Škoda 14 TrE, který byl v posledních týdnech přepravován z Daytonu do Prahy. Vůz jezdil od roku 1998 v Americe, kam byl dodán z Česka.

Jedná se proto o návrat trolejbusu, který má odkazovat na úspěch českého strojírenství v devadesátých letech. Škoda Ostrov tehdy vyrobila pro Dayton 54 trolejbusů Škoda 14 TrE, které jsou obdobné vozům Škoda 14 Tr, které jezdily v řadě českých měst.

Pro návrat trolejbusu do Čech zorganizoval Libor Hinčica veřejnou sbírku, ve které se složilo téměř šest set nadšenců. Sbírka pokrývala značnou část nákladů na přepravu vozidla. Trolejbus vyplul z Charlestonu v Jižní Karolíně 21. května a 10. června byl vyloděn v německém Bremerhavenu. Do Prahy pokračoval na silničním návěsu a v pondělí 15. června byl složen ve střešovickém Muzeu MHD.

Od 17. června jej může veřejnost vidět mezi dalšími exponáty muzea. Bohužel, ani ve sobotu nebyla u trolejbusu žádná informační cedule a tak mnoho lidí se u žlutého oprýskaného trolejbusu pozastavovalo a ptali se, co je to zač. Na někomu mohl působit dojmem vraku, ale pokud by k tomu lidé dostali příběh, hned by byla prezentace trolejbusu daleko lepší. Škoda, že nikdo nedokázal připravit ani papír formátu A4 s krátkou informací o exponátu.

O Čechoameričanovi v Dopravním podcastu:


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.