Přebarvit pražskou MHD? Teď, když nejsou peníze na provoz?

Zpackáno. Aneb výsledek práce Pirátů a Praha Sobě. Ambiciózní vítězný návrh na přebarvení všech vozidel pražské MHD radní tak dlouho tajili, až návrh prosákl ven v době, kdy vedení Prahy omezuje provoz městské dopravy. „Ideální načasování“.

Příčina je přitom jednoznačná. Strach. Strach radních Prahy představit finální vizuální návrh z roku 2019. Návrhy, které v dopravních kruzích už téměř všichni viděli a kdo ne, tak o jejich barevné kombinaci alespoň slyšel.

Podobně vedení Prahy funguje v rámci celkového řízení města. Třeba strach přiznat Pražanům, že městská doprava jezdí v trvale omezeném provozu a ani po prázdninách se pravděpodobně nechystá obnovit plný provoz. A co teprve přiznat vážné úvahy o zásadním zdražení předplatních kupónů?

Soutěž na přemalování všech vozidel MHD proběhla už v roce 2019, kdy byl také vybrán vítěz. V únoru 2020 jsem napsal článek „Pražské MHD chybí přes 25 let jednotný vzhled vozidel. Teď je šance to napravit“. Už tehdy se výsledný návrh několik měsíců tajil a bylo na čase jej představit veřejnosti. Deklaroval jsem jasnou podporu pro nový „vizuál“ a také jsem to poté od „šotoušů“ řádně schytal.

Jenže pražští radní se stále báli. Potom přišla koronakrize, kdy se život na dva měsíce téměř zastavil. Ač se v květnu a v červnu začal vracet život obyvatel do „normálu“, městská doprava zůstala v omezeném provozu až dodnes.

A teď, když nejsou peníze na plný provoz MHD, přichází vedení Prahy s nápadem oprášit vítězný návrh z roku 2019 a konečně jej představit veřejnosti. Geniální načasování „chytrých“ hlav.

Zároveň jako správní amatéři si nechali návrh uniknout na veřejnost skrze média, takže přišli o možnost pozitivního představení a vysvětlení celé soutěže a záměru.

Za mě platí, co jsem napsal v únoru 2020, ale pokud nejsou peníze na provoz MHD, s přelakováním celého vozového parku bych počkal.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.