Škoda v Plzni buduje další výrobní zázemí, přijme stovky zaměstnanců

Škoda Transportation začala v Plzni v těchto dnech s výstavbou nového výrobního a zkušebního zázemí a díky tomuto rozšíření postupně přijme více než tisíc nových zaměstnanců. Firma letos a v příštím roce investuje do svého hlavního areálu více než 800 milionů korun.

 „Pod novým vlastníkem skupinou PPF se nám daří získávat významné zakázky. To je důvod, proč masivně investujeme do rozšíření výroby a také proč hledáme několik set nových kolegů na pozice dělnické, technické i inženýrské. Vidím to jako dobrou zprávou nejen pro Plzeň, ale pro celý region. Škoda patří k technologickým lídrům v oboru, přináší inovace do veřejné dopravy a sofistikovanou výrobu s vysokou přidanou hodnotou, pracuje na základě vlastního výzkumu a vývoje. Plzeň je tak jedním z důležitých center tohoto průmyslu v Evropě,“ upozorňuje předseda představenstva a Prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina.

Plzeňskou výrobní základnu čeká v rámci zásadní investiční akce například rozšíření o nové zázemí pro výrobu podvozků. „Škoda bude moci využívat nové prostory pro svařování, lakovnu či tryskací boxy. Vybavení bude skutečně na vysoké technologické úrovni – vybudujeme například nové moderní robotické pracoviště pro svařování. Kapacitu výroby také posílí například počítačově řízené obráběcí stroje za zhruba 80 milionů korun,“ říká viceprezident pro Investice a správu majetku Škody Transportation Pavel Novák.

Druhou významnou oblastí investic v plzeňské Škodovce bude výstavba nové zkušebny, kde bude možné testovat všechna vozidla nebo jejich části z produkce Škody. „Oblast zkoušek a testování vozidel a jejich komponentů je v dnešním dopravním průmyslu jedním z klíčových faktorů a s tím, jak roste výrobní záběr a celková produkce Škodovky, proto posilujeme i tuto oblast. Vyroste nové, špičkově vybavené zkušební zázemí, jehož součástí bude například prototypové pracoviště určené k testování nových typů vozidel,“ říká Pavel Novák. V rámci této investiční akce za zhruba 320 milionů korun v hlavním plzeňském areálu firma vybuduje nový dopravní systém, který zahrne nové propojení zkušebních kolejí k výrobnímu zázemí nebo k místní železniční trati. 

Všechny investiční akce bude doprovázet masivní nábor nových pracovníků. „V souvislosti s nárůstem výroby plánujeme během letošního a příštího roku navýšit počet zaměstnanců o více než tisíc. Hledáme kvalifikované zaměstnance z technických oborů, především konstruktéry, projektanty a z dělnických pozic elektromechaniky. S ohledem na stav trhu práce je to velká výzva. Škoda ale nabízí stabilitu velké firmy, velkou perspektivu do budoucna a nadstandardní pracovní podmínky včetně řady benefitů,“ říká viceprezident pro Lidské zdroje Škody Transportation Lumír Tesař.

TZ Škoda Transportation