Škoda Electric dodá výzbroj pro trolejbusy do Rumunska

Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation dodá kompletní elektrovýzbroj pro nové trolejbusy do Rumunska. Plzeňská firma se bude významně podílet na dodávce celkem 23 nových plně nízkopodlažních trolejbusů pro dvě rumunská města Ploješť a Mediaș. Brzy tak budou jezdit trolejbusy s kompletní českou elektrovýzbrojí v sedmi rumunských městech.

Do Ploješti zamíří dvacet moderních vozidel s naší elektrovýzbrojí a elektrovýzbroj pro další tři vozidla dodáme do města Mediaș v Transylvánii. Dodávky začnou v první polovině roku 2021,“ vysvětluje obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch a doplňuje: „Cestující se mohou těšit na maximální pohodlí. Vozy budou plně klimatizované, a to jak v prostoru pro cestující, tak v kabině řidiče.“

Všech 23 nízkopodlažních trolejbusů bude dvanácti metrových. Vozidla májí bezbariérový přístup a disponují například i nástupní plošinou pro vozičkáře. Trolejbusy rovněž nabídnou 35 míst k sezení, budou vybaveny Wi-Fi, kamerovým systémem a dalšími zařízeními pro pohodlí cestujících. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku. Škoda Electric pro vozy navrhne a vyrobí kompletní elektrovýzbroj včetně finální montáže trolejbusů a testování vozidel v Plzni. Finálním dodavatelem nových trolejbusů pro rumunské zákazníky je společnost Solaris.

V Rumunsku se Škodě Electric v posledních letech daří. „Celkem bude v Rumunsku jezdit více než 170 trolejbusů s výzbrojí ze Škodovky. Naše vozidla úspěšně jezdí v Kluži, Brašově, Temešváru, Galati nebo Baia Mare,“ dodává Pavel Kuch. Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů. Za dobu existence trolejbusové výroby dodala na tuzemský i zahraniční trh více než 14,5 tisíce trolejbusů. České trolejbusy jezdí ve zhruba třiceti zemích světa – v Evropě, Asii a v severní Americe.

TZ Škoda Transportation