Dopravní podcast (70): … s Radkem Čermákem o severovýchodě Prahy

Člověk, který má pod palcem severovýchodní část Prahy. Věnuje se dopravním projektům, které se týkají Letňan, Čakovic, Kbel a také Černého Mostu. A tyto projekty dává do souvislostí v širokém okolí. Pozvání do Dopravního podcastu přijal Radek Čermák, zastupitel MČ Praha 18 a člen dopravních komisí v Praze 14 (Černý Most) a v Praze 19 (Kbely).

Tento podcast je jako stvořený také pro přátelé kroužku Automat. Cyklo dopravu probíráme ze široka. Severovýchodní část města má totiž výhodu v poměrně rovinatém terénu, kde rozvoj cyklo dopravy dává smysl. Kde všude se dají propojit městské části samostatnou cyklostezkou? A jaký má smysl malovat cyklopruh na „každou“ komunikaci?

Velkým tématem je rozvoj kolejové dopravy v tomto segmentu města. Ať už se jedná o prodloužení trasy metra C, či trasování nové linky metra D na severu. Potenciál má také prodloužení tramvajové tratě ze smyčky Sídliště Ďáblic směrem do „starých“ Ďáblic, do nové čtvrti na pomezí Letňan a Čakovic, či trať k metru Letňany a do Kbel. Také na železnici se chystají změny. Ať už jde o výstavbu nových zastávek na trati Vysočany – Čakovice, tak o zprovoznění vlečky do bývalého čakovického cukrovaru.

S ohledem na blízkost a rozvoj Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi je potřeba myslet na kolejovou dopravu i tímto směrem. Ať už v podobě vlaku, či vlakotramvaje. A podobně je to s rozvoje výstavby v Praze. Na co je potřeba myslet předtím, než se začne stavět?

Pusťte si 70. díl Dopravního podcastu.

___
Dopravní podcast od roku 2015 natáčí Ondřej Matěj Hrubeš (šéfredaktor dopravního magazínu MHD86.cz) a Roman Hloch (jeden ze zakládajících členů stránky Tramvaje v České republice).
___
SLEDUJTE:

• INSTAGRAM •
@dopravnipodcast
@omh86

• TWITTER •
@dopravnipodcast
@omh86cz

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.