Národní třída je nově obousměrná

O prodlouženém víkendu na konci září proběhla změna dopravního režimu na Národní třídě v Praze 1. Nově je v úseku mezi Jungmannovou a Spálenou obousměrná. A to jak pro cyklisty, tak především pro automobilisty.

Změny požadovala dlouhodobě Praha 1 a Magistrát hl. m. Prahy vyšel změně vstříc. Národní třída je nově obousměrná v celé déle od mostu Legií až po Jungmannovo náměstí. V úseku mezi Spálenou a Jungmannovou se nově parkuje po pravé straně podélně, místo šikmo. Na Jungmannově náměstí vznikl nový kruhový objezd, který umožňuje řidičům jedoucí po Národní se otočit „do protisměru“ a pokračovat přímo k nábřeží a mostu Legií.

Obousměrná Národní třída

Dříve musela auta po projetí Národní třídou na Jungmannovo náměstí pokračovat v okruhu ulicemi Perlova, Skořepka a Na Perštýně, aby se dostali na křižovatku Národní x Spálená a mohli pokračovat „ven z centra“.

Změna dopravního režimu nejen zkrátí cestu motoristům, ale hlavně uleví od tranzitní dopravy okolním ulicím.

Kruhový objezd na Jungmannově náměstí

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.