Cena „říjnové jízdenky“ na pražskou MHD = 61 korun. Vyplatí se roční předplatné pro rok 2021?

V posledních měsících se často a oblíbeně mluví o tom, jak je pražská MHD moc levná. Ale opravdu to platí? Mě, coby ročního předplatitele, vyšla jedna jízda městskou dopravou v říjnu na 61 korun. Matematika je prostá. A to nezapočítáme mé odvody z daní pro financování pražské MHD.

Roční kupón sice stojí 3650 Kč a padá oblíbený argument o tom, jak denně stojí Pražana MHD jen 10 korun. Jenže přijde pandemie koronaviru a lidé přestávají MHD jezdit. Tento fakt potvrzují i data dopravního podniku.

V mém případě jsem použil v říjnu městskou dopravu jen 5x. Jestliže ročních 3650 korun rozpočítáme na měsíce, vyjde 304 korun. Ty následně vydělíme pěti jízdami a jsme na částce 61 korun za jednu cestu MHD. Tedy na 2x dražší částce, než kdybych si koupil normální jízdenku v automatu za 32 Kč (nehledě na to, že na většinu cest by stačil lístek za 24 korun).

Pro porovnání, jak je „výhodná“ městská doprava v těchto měsících může posloužit služba sdílených aut, kterou občas využívám. Platíte skutečně ujetý čas, žádné další náklady. Proto pro srovnání lepší, než počítat náklady u vlastního automobilu (které jsou však ještě nižší). Cesta sdíleným autem na mé nejčastější trase vychází cca na 100-110 korun.

A teď si vyberte, cestovat 2-3x déle s rizikem nákazy v MHD a nebo si připlatit dvojnásobek, ale cestovat 2-3x rychleji, komfortněji a s výrazně nižší pravděpodobností nákazy?

Blíží se konec roku a řadě Pražanům bude končit předplatní kupón na městskou dopravu. Zatímco dosud většina lidí si automaticky koupila kupón na další rok, letos bude třeba počítat, jestli se vůbec vyplatí kupovat roční předplatné. A to i za cenu současnou – nezdraženou.

Pro lidi, kteří pracují většinu podzimu z domova a pravděpodobně budou i další měsíce pracovat z domovů a jen občas pojedou do kanceláře, postrádá roční předplatné na MHD smysl. Zároveň si lidé uvědomují, že pro část tras je lepší zvolit chůzi, než čekat na MHD.

Pokud navíc bude vedení města strašit až dvojnásobným zdražením kupónů, odklon k automobilové dopravě v letech trvající epidemie bude zřejmý. To vše podpořeno omezenou městskou dopravou mimo špičky a omezováním provozu do hůře dostupných lokalit.

Bude zajímá sledovat nejen statistiky o přepravených osobách, ale i statistiky prodaných kupónů.

Bude těžké, aby město, dopravní podnik a ROPID přesvědčili Pražany vrátit se to městské dopravy. Potrvá to měsíce, možná roky.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.