Rychlejší a stabilnější internet ve vlacích Českých drah

České dráhy zvyšují komfort ve svých spojích a zákazníkům nabídnou rychlejší a stabilnější připojení k internetu. Umožnila to výměna datových SIM karet ve vozech a vlakových soupravách. Výměna karet proběhla v uplynulých čtyřech měsících ve stovkách vozů Českých drah a jejich zahraničních partnerů.

České dráhy stále postupně vylepšují komfort cestování, a proto ve všech vlacích, kde je poskytována bezplatná služba připojení k internetu pomocí technologie Wi-Fi, nechaly vyměnit SIM karty.

Nové SIM karty využívají plný potenciál mobilních sítí v ČR, neboť umožňují stahování dat maximální rychlostí, kterou v daném místě a čase mobilní datové sítě poskytují. Rychlost se tím pádem zvýšila a zároveň byla posílena i stabilita připojení,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod. Výměnu stovek malých SIM karet operátorů O2 a T-Mobile ve stovkách osobních vozů a jednotek ČD i zahraničních partnerů, trvala čtyři měsíce.

České dráhy nyní nabízejí Wi-Fi připojení v 1 046 vozech, které obsluhují více než tisíc dálkových i regionálních spojů denně. V dálkové dopravě se jedná o vlaky SC Pendolino, railjet, EC / IC, ale také o některé rychlíkové linky, jako například Svitava (Praha – Česká Třebová – Brno), Slovácký a Zlínský expres (Praha – Luhačovice / Zlín střed), Krušnohor (Praha – Ústí nad Labem – Cheb) nebo Moravan (Brno – Břeclav – Olomouc). V regionální dopravě je pak Wi-Fi k dispozici zejména na linkách zajišťovaných moderními soupravami RegioPanter (např. ve východních Čechách, v Plzeňském a Jihočeském kraji, na Ostravsku a Brněnsku), RegioShark (např. na lince Plzeň – Domažlice a na řadě regionálních tratí v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Zlínském kraji) a RegioSpider (na Vysočině a v Libereckém kraji). V některých regionech bude možnost připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi doplněna i do dalších modernizovaných souprav (např. motorových vozů ř. 811 v Moravskoslezském kraji).

Wi-Fi připojením budou vybaveny i další moderní vlaky, které jsou už ve výrobě nebo jsou aktuálně poptávané.

TZ ČD