Jablonecká MHD v novém a za cenu, kterou může Praha závidět

Od 1. února zajištuje městskou dopravu v Jablonci nad Nisou a v jeho okolí společnost Umbrella Coach & Buses. Cestující čekají nové autobusy, nová dopravní spojení a město zásadně ušetří na výdajích za městskou dopravu.

Na linky MHD je od února nasazeno 26 autobusů Mercedes Benz Citaro II a 4 autobusy Mercedes Benz Sprinter City. Autobusy nejsou nové, ale odkoupené z německých, či francouzských provozů. Přesto zhruba pětileté vozy v létě nabídnou cestujícím např. klimatizovaný interiér.

Transparentní Jablonec pod vedením ODS

Umbrella zabodovala v Jablonci nabídnutou cenou za kilometr. Částku 44,56 korun za kilometr může závidět mnoho měst s vlastními dopravními podniky. Zároveň město Jablonec jde transparentní cestou oproti například Praze, kde není možné zjistit, jakou cenu za kilometr si v průměru účtuje Dopravní podnik hl. m. Prahy. Pro dokreslení politické situace, v Jablonci úřaduje primátor zvolený za ODS (Jiří Čeřovský), v Praze úřaduje primátor zvolený za Piráty (Zdeněk Hřib). Proto je na místě se ptát, kam se poděla transparentnost Pirátů v Praze a proč netlačí v koalici na zveřejnění ceny, kterou si účtuje pražský dopravní podnik. Tato informace by měla být známa dřív, než se v Praze odsouhlasí zdražení jízdného.

Změny v linkovém vedení

Cestují by měli v Jablonci věnovat pozornost změněným trasám, které by měly zlepšit obslužnost města. O jaké se jedná novinky popisuje ředitel Jablonecké dopravní, a.s. (JD), Luboš Wejnar: „Například na přímou obsluhu areálu nemocnice z centra města novou linkou č. 103 Paseky – autobusové nádraží – nemocnice – Horní Proseč. Ve směru z centra bude zastávka přímo v nemocničním areálu, ve směru zpět v blízkosti heliportu – zastávka Nemocniční. Nové bude přímé spojení Kokonína a Vrkoslavic s poliklinikou, poštou, obchodním centrem Central a nemocnicí novou linkou č. 105. Přímé spojení Jabloneckých Pasek a sídliště Šumava s obchodním centrem Rýnovka upravenou linkou č. 106. Nové dopravní spojení okolí nemocnice s horním centrem města se zastávkou v ulici 28. října upravenou linkou 106. Přímé spojení sídliště Žižkův Vrch s obchodním centrem Rýnovka prodlouženou linkou č. 107. Rychlé spojení ze mšenské Arbesovy ulice do centra novou linkou č. 110 Mšeno, Arbesova – Mšeno – autobusové nádraží. Školní linka č. 131 bude zkrácena pouze na úsek Paseky – Mšeno, Arbesova. Z centra města do Pasek je doprava zajištěna novou linkou č. 103, na kterou linka 131 navazuje.“

S úpravou linkového vedení se změnily i jízdní řády některých linek. Nově bude jednodušší i platba jízdného v autobusech, kde odbavovací terminál zvládne kromě Opuscard i běžnou platební kartu. Zůstává i možnost platby v hotovosti u řidiče. Cena jízdného zůstává pro cestující stejná.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.