DPP vymazal video „Městem bezpečně…“, neměl k němu delší autorská práva

V prosinci 2020 se Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pochlubil na sociálních sítích videem „Městem bezpečně, městem spolu“. Chtěl ukázat, jak je cestování městskou dopravou bezpečné. Jenže o pár měsíců později video z internetu odstranil.

Pravda, kvalita videa byla hodně diskutovaná, některými i kritizovaná ve srovnání k statisícové částce, kterou dopravní podnik za video zaplatit. Ale zkrátka stalo se. Zároveň si dopravní podnik zaplatil v médiích kampaň za milióny korun. O to je zvláštnější, že nakonec video zmizelo z profilů dopravního podniku.

„Videa byla k dispozici pouze po dobu trvání kampaně. Není to nic neobvyklého, reklamní videa jsou častokrát k dispozici pouze po dobu trvání kampaní,“ sdělil dopravnímu magazínu MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí komunikace DPP a dodal: Jakmile tato kampaň skončila, videa jsme museli stáhnout na základě smluvních ujednání. Pokud bychom videa chtěli mít k dispozici časově neomezeně, jednalo by se o vyšší finanční náklady vzhledem k autorským právům a dalším smluvním podmínkám.

Nyní si dopravní podnik nechal natočit další videa. Úklid tramvaje 15T generálním ředitelem a primátorem Prahy, či videa o retrotramvajích. Bude zajímavé sledovat, zda se těmito videi bude DPP prezentovat dlouhodobě, nebo je brzy také vymaže a produkční firmě zašle dopravní podnik fakturu s poděkováním za výrobu videí, která budou mít životnost pár týdnů. Přitom jejich obsah by byl aktuální i nadále, jako v případě videa „Městem bezpečně, městem spolu“.

Jenže jedná se tady o marketing městské dopravy a nebo spíš o fakturaci? Pokud by šlo o marketing MHD, má jej dělat ROPID (coby organizátor pražské dopravy), nikoliv jeden z mnoha dopravců PID.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.