ÖBB objednává dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet od Siemens Mobility

Obliba nočního cestování moderními, rychlými a pohodlnými vlaky roste. Společnost ÖBB objednala dalších 20 sedmivozových netrakčních jednotek pro noční cestování vycházejících z platformy Viaggio Next Level od společnosti Siemens Mobility s cílem rozšířit budoucí flotilu známou pod označením Nightjet. Do roku 2025 tak bude uvedeno do provozu celkem 33 netrakčních jednotek ÖBB Nightjet nové generace, které budou nabízet noční spojení mezi evropskými městy, a to formou cestování šetrného ke klimatu. Noční vlaky budou díky novým vozům nabízet cestujícím vyšší kapacitu, větší pohodlí a více soukromí.

„Aktivace dílčí objednávky na dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet je důležitým krokem k tomu, aby se ÖBB stala lídrem na trhu evropského nočního cestování. ÖBB je již nyní největším evropským provozovatelem nočních vlaků a s novou, nejmodernější flotilou vozidel Nightjet upevníme naši pozici a nabídneme cestujícím prvotřídní pohodlí,“ říká generální ředitel ÖBB Andreas Matthä.

„S novými vozidly Nightjet investují ÖBB do udržitelné budoucnosti cestování. Noční vlaky pomohou propojit evropské metropole způsobem šetrným ke klimatu, zatraktivní cestování po železnici a tím významně přispívají k dosažení klimatických cílů. Zvláštní úroveň pohodlí přináší inovativní minikabiny, které cestujícím poskytují soukromí. Speciální odlehčené podvozky pomáhají zajistit mimořádně plynulou jízdu a nižší spotřebu energie po celou dobu životnosti vlaku,“ říká Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility.

Viaggio Next Level: další generace Nightjet

V roce 2018 podepsaly společnosti Siemens Mobility a ÖBB rámcovou smlouvu o dodávkách vozidel pro denní a noční cestování. V současné době je ve vídeňském závodě Siemens Mobility vyráběno třináct netrakčních jednotek Nightjet nové generace Viaggio Next Level, které byly objednány na základě této rámcové smlouvy. První dodaná vozidla budou od prosince 2022 nasazena do provozu na tratích vedoucích z Rakouska a Německa do Itálie.

Druhá objednávka z této rámcové smlouvy se nyní týká dalších 20 netrakčních jednotek Nightjet. Tato vozidla jsou plánována pro provoz z Vídně a Innsbrucku do Hamburku a Amsterdamu a pro provoz na trasách z Vídně do Bregenzu a Curychu. Novými netrakčními jednotkami budou obsluhovány také spoje ze Štýrského Hradce do Curychu a z Curychu do Hamburku a Amsterdamu.

Do roku 2025 bude v Rakousku, Německu, Itálii, Švýcarsku a Nizozemsku jezdit 33 netrakčních jednotek Nightjet nové generace, které nahradí velkou část současného vozového parku.

Bezbariérové cestování s větším komfortem a soukromím

Každá sedmivozová netrakční jednotka se skládá ze dvou osobních vozů se sedadly, tří lehátkových vozů a dvou lůžkových vozů. Moderní vozová konstrukce nabízí ještě vyšší úroveň pohodlí. V nové koncepci lehátkových vozů jsou doplněny minikabinky, které poskytují jednotlivcům výrazně více soukromí. Zajišťují pohodlnou cestu a pohodové vystupování v cíli jednotlivých cest. Cestování v lůžkových vozech je ještě pohodlnější, protože všechna kupé budou disponovat vlastní toaletou a sprchou. Novinkou na palubě je bezplatná Wi-Fi.

Nové soupravy Nightjet budou v budoucnu umožňovat také bezbariérové ​​noční cestování.  Nový Nightjet bude disponovat multifunkčním vozem s nízkopodlažním vstupem, bezbariérovým lehátkovým oddílem a bezbariérovou toaletou.

TZ Siemens Mobility