Trať na nábřeží Edvarda Beneše projde rekonstrukcí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od této soboty 28. srpna 2021, zhruba od půlnoci z pátku na sobotu, s rekonstrukcí tramvajové tratě na nábřeží Edvarda Beneše v úseku mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Rekonstrukce téměř 40 let staré tratě potrvá do pátku 15. října 2021 do půlnoci, proto bude v celém úseku obousměrně přerušen provoz tramvají, a i nadále vyloučena automobilová doprava. Během rekonstrukce se změní trasy pravidelných tramvajových linek 15, 17, 93 i obou historických 42 a 43. Náhradní doprava nebude zavedena, DPP místo ní zavede v denním provozu polokružní tramvajovou linku 27.

Letní stavební sezóna běží na plné obrátky a jednotlivé investice se nám daří úspěšně koordinovat. Na nábřeží Edvarda Beneše začala Technická správa komunikací začala opravou odvodnění a vozovky včetně části dlažby při výjezdu z Letenského tunelu. Teď Dopravní podnik naváže rekonstrukcí tramvajové trati. Zároveň během rekonstrukce posunujeme trať o půl metru směrem k řece, aby byl nástup do tramvají pohodlnější a nebyla mezi nimi nepříjemná mezera,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP.

Tramvajová trať na nábřeží Edvarda Beneše je téměř 40 let stará, naposledy jsme ji rekonstruovali v roce 1982. Před 11 lety sice prošla opravou, nicméně se tehdy jednalo o opravu užitým materiálem, část z ní leží na původních velkoplošných panelech, které dožívají. Nová trať bude na betonové desce s pružným upevněním kolejnic a asfaltovým povrchem, díky čemuž se sníží hluk a vibrace z tramvajového provozu,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch a dodává: „Trať během rekonstrukce posuneme na základě dohody s MHMP, MČ Praha 7 a IPR o zhruba 40 – 50 cm směrem k řece, aby se plně využil uliční profil. Ve směru na Klárov kolem tratě nainstalujeme tvarovky. Díky tomu se zlepší průjezd v tomto směru nejen pro tramvaje, ale i pro zájezdové autobusy i pro širší osobní auta. Ve směru z centra naopak budou auta nově jezdit po tramvajovém tělese. V konečném důsledku očekáváme, že díky tomuto řešení zde ubude konfliktních a nebezpečných situací mezi tramvajemi a individuální automobilovou dopravou, a v neposlední řadě se zlepší jízdní doba tramvajových spojů.

Tramvajovou trať v úseku Čechův most – Klárov DPP zatím rekonstruovat nechystá. „V tomto úseku je zhruba třetinový provoz ve srovnání s úsekem mezi Čechovým a Štefánikovým mostem, proto se trať tolik neopotřebovává, navíc v roce 2008 byly panely kompletně vyměněny za nové“ doplňuje Jan Šurovský. Navazující úsek na nábřeží kapitána Jaroše je mnohem mladší, zde rekonstrukce proběhla v roce 2012 a výměna opotřebených kolejnic na jaře 2019.

Informace o změnách v dopravě

Z důvodu rekonstrukce tramvajové tratě na nábřeží Edvarda Beneše je od soboty 28. srpna (cca 0:00 hod.) do pátku 15. října 2021 (cca 24:00 hod.) obousměrně přerušen provoz tramvají na nábřeží Edvarda Beneše, v úseku mezi Čechovým a Štefánikovým mostem.

Změny tras tramvajových linek

Linka 15 je ve směru od Olšanských hřbitovů ze zastávky Dlouhá třída odkloněna přes zastávky Strossmayerovo náměstí a Veletržní palác do obratiště Výstaviště.

Linky 17 a 93 jsou v úseku Staroměstská – Strossmayerovo náměstí odkloněny přes zastávky Malostranská, Sparta a Letenské náměstí (všechny spoje linky 17 jsou provozovány v trase Levského – Vozovna Kobylisy).

Historická linka 42 je vedena v trase Dlabačov – Pražský hrad – Královský letohrádek – Sparta – Strossmayerovo náměstí – Dlouhá třída – Náměstí Republiky – Masarykovo nádraží – Václavské náměstí – Národní třída – Národní divadlo – Újezd – Malostranská – Královský letohrádek – Pražský hrad – Dlabačov.

Historická linka 43 je vedena v trase Vozovna Střešovice – Prašný most – Hradčanská – Sparta – Strossmayerovo náměstí – Výstaviště – Planetárium Praha – Výstaviště – Strossmayerovo náměstí – Sparta – Chotkovy sady – Královský letohrádek – Pražský hrad – Vozovna Střešovice.

V denním provozu je zavedena linka 27 polookružně v trase Levského – Sídliště Modřany – Nádraží Modřany – Nádraží Braník – Výtoň – Palackého náměstí – Jiráskovo náměstí – Národní divadlo – Staroměstská – Malostranská – Čechův most – Právnická fakulta – Staroměstská – Národní divadlo – Jiráskovo náměstí – Palackého náměstí – Výtoň – Nádraží Braník – Nádraží Modřany – Sídliště Modřany.

Změny v zastávkách tramvají

Na nábřeží Edvarda Beneše se zřizuje zastávka Čechův most (směr Právnická fakulta).

Náhradní doprava není zavedena.

TZ DPP