Jízdenku vám řidič autobusu v Praze už neprodá, slibované bezhotovostní terminály mají skluz

Poměrně v tichosti byl definitivně ukončen v pražských autobusech městské dopravy doplňkový prodej jízdenek. Nejprve jízdenky přestali řidiči prodávat kvůli koronakrizi, ale od srpna 2021 je prodej trvale zrušen. Bohužel v autobusech nejsou místo toho ani slibované bezhotovostní terminály, které sliboval Petr Witowski, generální ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) na rok 2020.

Redakce dopravního magazínu MHD86.cz oslovila pražský dopravní podnik právě s ohledem po původní sliby generálního ředitel z roku 2019.

Dočasné přerušení prodeje jízdenek u řidičů bylo pochopitelné v době epidemie, ale poté mělo dojít k obnovení prodeje, či nahrazením bezhotovostními terminály, které známe ze všech pražských tramvají.

„Doplňkový prodej jízdenek u řidiče na městských autobusových linkách byl přerušen v souvislosti s pandemií covid-19 a následně zrušen v rámci změny tarifu PID od 1. 8. 2021. Důvodem zrušení bylo kromě zvýšení bezpečnosti řidičů zároveň administrativní a finanční náročnost systému doplňkového prodeje (distribuce jízdenek, odvod tržeb), a také klesající četnost využívání této služby a s tím souvisejících tržeb v návaznosti na rozvoj dalších platebních možností (e-shop, aplikace PID Lítačka, možnost bezhotovostních plateb v jízdenkových automatech, SMS jízdenka atd.,)“ sdělil dopravnímu magazínu MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí komunikace v DPP. Správně však dodává, že na příměstských linkách doplňkový prodej jízdenek u řidičů probíhá i nadále: „Prodej jízdenek u řidiče je nicméně i nadále zachován na příměstských linkách a lince AE, a to včetně možnosti platby bezkontaktně platební kartou, což je ze strany DPP preferovaný způsob úhrady.“

Proč se zadrhl plán s bezhotovostními terminály do autobusů není zřejmé. V tramvajích se totiž osvědčily a jsou v provozu ve všech vozech od jara 2019. Tehdy se vyjádřil generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Petr Witowski slovy: „Na letošek (pozn .red.: rok 2019) připravujeme výběrové řízení na bezkontaktní terminály v autobusech. Během příštího roku (pozn. red.: 2020) by tak bezkontaktní nákup jízdenek kartou měl být k dispozici ve všech prostředcích MHD.“ Jenže máme rok 2021 a pořád nic. Také je s podivem, že se v této záležitost spadající do digitalizace města více neangažují Piráti se svým primátorem Zdeňkem Hřibem. Přitom to byl on, který v roce 2019 říkal při zavedení terminálů v tramvajích: „Bezhotovostní platby jsou budoucností, a to i v dopravě.“ Jenže digitalizace v dopravě je slabou stránkou Pirátů v Praze. To už se Pražané přesvědčili s novým tarifem jízdného, kdy papírové jízdenky jsou levnější, než elektronické SMS jízdenky.

Přesto, podle dopravního podniku se blýská na lepší časy. V roce 2022. „S doplněním samoobslužných terminálů pro bezkontaktní prodej jízdenek na městských autobusových linkách i nadále počítáme. Veřejnou zakázku na ně v režimu jednacího řízení s uveřejněním jsme vypsali letos v květnu, tender aktuálně probíhá,“ sdělil Daniel Šabík (DPP) a dodává: „V návaznosti na datum, kdy podepíšeme smlouvu s vítězem VZ, bude dodavatel dle smluvní dokumentace postupně instalovat bezkontaktní terminály do jednotlivých autobusů. Bude to v průběhu příštího roku, termín budeme schopni upřesnit po podepsání smluvní dokumentace s dodavatelem.“


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.