Reakce IDSK: Řidič autobus se dopustil přestupku

V pondělí 31. srpna jste se na webu MHD86.cz dočetli o případu, kdy řidič autobusu PID vytruboval cyklistu, který jel špatně středem vozovky a následně jej předjel na plné čáře. Nejzvláštnější na celém případě bylo, že se řidič autobusu Pražské integrované dopravy takovýmto chováním chlubil.

Na internetových diskuzích se strhla pod videem „mela“. Drtivá většina profesionální řidičů, ale i šotoušů, obhajovala chování řidiče PID, ač porušil zákon o provozu na pozemních komunikacích. Proto redakce MHD86.cz oslovila společnost Integrovaná doprava Středočeského kraje a soukromého dopravce ČSAD Střední Čechy, aby se vyjádřili k jízdě řidiče autobusu.

Z videa je patrné, že cyklista porušil paragraf 57, odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., kde se uvádí: „Na pozemní komunikaci se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici“, nicméně to nic nemění na tom, že se přestupku dopustil i řidič autobusu, který předjížděl cyklistu na plné čáře. Váš článek/podnět předáme dopravci, který bude celou záležitost s řidičem autobusu řešit,“ sdělil tiskový mluvčí IDSK Oldřich Buchetka.

Dopravce ČSAD Střední Čechy se k incidentu řidiče stále nevyjádřil.

Chování řidiče soukromého dopravce je v kontrastu s chováním řidičem autobusu Dopravního podniku hl. m. Prahy. Dva cyklisté tehdy na videu vybrzdili autobus na lince 193. Profesionální řidič autobusu dopravního podniku zanechal chladnou hlavu a počkal až pomatení cyklisté odjedou.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.