Praha si myslí, že lidé zůstanou na Silvestra u televize. Posílení provozu MHD se nechystá

Praha se rozhodla opakovat chyby z loňského roku. Tehdy neomaleně nechala omezený provoz MHD v předvánoční době a nechala obyvatelstvo promořovat epidemií Covid-19 v přeplněných tramvajích a autobusech. Letos se zdá, že Praha naplánovala promořování na noc ze Silvestra na Nový rok. Zatímco vláda plánuje neprodloužit nouzový stav a otevřít hospody po 22. hodině, vedení Prahy (Piráti, Praha sobě a spol.) a ROPID se letos nechystají posílit městskou dopravu poslední noc v roce.

Podle tiskové zprávy ROPIDu ze dne 20. 12. 2021 budou denní linky ukončeny o půlnoci, jako každý jiný den. Přitom vedení Prahy i ROPIDu si mohlo už 17. prosince přečíst, že vláda ČR plánuje ukončit nouzový stav 25. prosince, tedy od 26. prosince budou hospody otevřené i po 22. hodině.

Ale i kdyby byly hospody nakonec zavřené v rámci nových opatření, opravdu si myslí Adam Scheinherr, radní pro dopravu (Praha sobě), že lidé budou na Silvestra koukat doma na televizi? Možná tak v Bezdědovicích na Strakonicku, kde žije 368 obyvatel.

Ač jsem pro zodpovědné schování v době epidemie, nemůžu přece předpokládat, že se tak budou chovat všichni. Zároveň nechápu, že se vedení Prahy nepoučilo z loňska, kdy chaoticky ze dne na den měnilo posilování jednotlivých linek podle toho, jak jezdily předchozí den přeplněné.

Lidé zkrátka vyrazí poslední večer v roce do hospod, restaurací a barů. A pokud budou podniky v rámci nového nařízení zavírat dřív, přesunou se lidé slavit ven a nebo do bytů svých kamarádů. Budou mít, budou střílet ohňostroje, nebo je jen sledovat. Po oslavě Silvestra a Nového roku budou jako každý rok po celou noc se postupně lidé vracet z oslav do svých domovů.

V tiskové zprávě ROPIDu se ukrývá i kouzelná větička, která má dávat naději: „V případě aktuálně zvýšené poptávky je Dopravní podnik hl. m. Prahy o silvestrovské noci připraven provoz operativně prodloužit či posílit.“ Konkrétní informace ale nejsou. Ono to zní dobře, ale kolik fakticky bude připraveno záložních vlaku a vozidel s řidiči? Budou čekat ve vozovně na pokyn dispečera, že už nastal problém? Za jak dlouho budou vozy na místě, aby provoz posílily? Nebo budou desítky souprav a vozidel čekat celou noc v širším centru, aby co nejrychleji vyjely? Na tyhle otázky redakce zjišťuje odpovědi u dopravního podniku, který byl zatažen do tohoto chaotického plánování dopravy.

Nebylo by klidnější a efektivnější posílit noc 31. 12. na 1. 1. obdobě, jako v letech minulých? Být připraven a mít klid? Proč vytvářet chaos a riskovat přeplněné spoje v době epidemie?

Znění tiskové zprávy ROPIDu rozeslané médiím 20. prosince

Povoz PID na Silvestra v pátek 31. prosince 2021

Provoz MHD v Praze podle prázdninových jízdních řádů platných pro pracovní den se standardním ukončením denního provozu cca o půlnoci. V tomto období nebudou v provozu tramvajové linky 4 a 21, linka 16 pojede jen v úseku Ústřední dílny DP – Kotlářka, nepojede studentská autobusová linka 187, vložené spoje linky 177 v trase Chodov – Volha a nepojedou ani školní linky a školní spoje příměstských linek. Lanovka na Petřín bude v provozu cca do 17:00.

V případě aktuálně zvýšené poptávky je Dopravní podnik hl. m. Prahy o silvestrovské noci připraven provoz operativně prodloužit či posílit.

Provoz vlaků bude ukončen mezi 18:00 a 20:00 s tím, že cca do 22:00 bude zachován provoz na vybraných páteřních linkách S. Zrušen bude také půlnoční rozjezd vlaků z Prahy.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.