Škoda Transportation prezentuje elektrobusy na německém veletrhu Bus2Bus

Český výrobce vozidel pro hromadnou dopravu, skupina Škoda Transportation, se prezentuje na německém trhu v rámci veletrhu Bus2Bus, který probíhá 27. a 28 dubna v Berlíně. Jak už název napovídá, tak zde prezentuje autobusová řešení pro dopravní podniky a dopravce. Hlavními tématy veletrhu jsou inovace a udržitelnost a skupina zde představuje svůj nejnovější produkt, elektrický autobus Škoda E’CITY 36 BB, který dodala do Prahy. Prostor na veletrhu Škodovka sdílí se sesterskou společností Temsa, která přivezla kratší verzi elektrobusu o délce 9 metrů.

„Jsme rádi, že po pauze způsobené nemocí covid-19, veletrh opět probíhá a my zde můžeme hrdě prezentovat naše moderními řešeními pro městskou a příměstskou dopravu. Německý trh má pro naši skupinu veliký potenciál, protože je zde vysoká poptávka po ekologických a ekonomických inovativních řešení. Jsem přesvědčena, že našimi produkty můžeme pomoci městům dosáhnout jejich klimatických cílů,“ říká Tanya Altmann, Senior Viceprezidentka pro Bus Mobility Solutions ve skupině Škoda Transportation a dodává: „Kromě aktuální nabídky, která zahrnuje trolejbusy, elektrobusy, ale i městský dieselový autobus, pracujeme na vozidlech s alternativním pohonem. Ještě v letošním roce představíme vlastní vodíkový autobus, který budou testovat největší česká města.“

CEO společnosti TEMSA Tolga Kaan Dogancioglu zdůraznil význam této akce a uvedl: „Na této akci spolu s naší sesterskou společností Škoda nevystavujeme pouze jedno vozidlo. Zároveň všem účastníkům, zákazníkům a zainteresovaným stranám v oboru ukazujeme naši společnou vizi udržitelné budoucnosti. Budoucnost veřejné dopravy je utvářena elektrifikací. Vidíme, že elektrobusy celosvětově rychle zvyšují svůj objem. Očekáváme, že v nadcházejícím období se tento proces ještě mnohem více zrychlí. Považujeme za povinnost výrobců, jako jsme my, podniknout v této oblasti potřebné kroky. Jsme velmi hrdí a těší nás, že se TEMSA a Škoda staly průkopnickými společnostmi v našem oboru díky svému smyslu pro odpovědnost, výkonné technologické infrastruktuře, vysokým výrobním možnostem a hlavně rozhodnému a důslednému postoji, který jsme v této oblasti zaujali.“

Na společném stánku Škody a Temsy jsou k vidění dva moderní elektrické autobusy. Skupina Škoda Transportation zde představuje vozidlo Škoda E’CITY 36 BB. Jedná se o první elektrobus klasické délky – tedy 12metrový – který si objednal DPP. Sesterská společnost Temsa zde pak představuje kratší elektrobus, a to konkrétně model TEMSA MD9 electriCITY.

Kromě samotného výstavního prostoru se skupina Škoda bude prezentovat i v rámci diskusního panelu Nová řešení pro pohony, ve čtvrtek 28. dubna od 14 hod. Diskuze se zúčastní Tanya Altmann. Cílem bude ukázat aktuální vývoj na trhu nových pohonů a popsat je do větší hloubky. Rozvoj totiž probíhá na pozadí měnící se infrastruktury a nových konceptů vozidel, které přináší nové systémy pohonu.

Na stánku skupiny Škoda Transportation je k vidění také střešní jednotka RU10.X. Jedná se o komplexní řešení elektrifikace vozidla, které integruje součásti elektrického systému včetně kapaliny chlazení do jednoho kompaktního střešního boxu. Dále systém Astrid, který sleduje a analyzuje trolejbusy i elektrobusy přímo v provozu – sbírá data o spotřebě, výdrži baterií, poloze a téměř 50 dalších parametrů. Nechybí ani model 24metrového trolejbusu pro Prahu.

TZ Škoda Transportation

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.