Ropid představí CityElefant v novém vizualu PID. Tým Metrobusu vyzývá: Připravte kýbly

V pátek 29. dubna proběhne představení první železniční jednotky CityElefant v novém vizuálu PID. Kromě statického představení jednotky na hlavním nádraží v Praze proběhne i krátká prezentační fotojízda po Praze. Při příležitosti této akce vydal server Metrobus výzvu mezi své podporovatele: „Připravte si foťáky nebo kýbly“.

Jako vážně? Připravte si kýbly? Hned jsem si vzpomněl na vandalský čin, který se odehrál v roce 2009 v pražském metru. Při posledním pravidelném vypravení soupravy metra 81-71 neznámý pachatel vzal kýbl s barvou a následně polil soupravu metra žlutou barvou. Kromě vandalství ohrozil bezpečnost provozu a cestujících.

Výzva Metrobusu a reakce prvních „fanoušků“

Máme takhle chápat i výzvu kluků z Metrobusu? Chtějí poničit opravenou jednotku CityElefant, která jako první obdržela nový vizuál PID? Nebo „doufají“, že nějakého fanouška navedou k této akci?

A budou se snažit překazit zástupci Metrobusu tiskovou konferenci podobně, jako tak učinili, když se představovala tramvaj Škoda 14T a autobus SOR NB 12 v novém vizuálu PID?

Zástupci Metrobusu na akci pro média při představování vizuálu PID na tramvaji Škoda 14T a autobusu SOR NB 12.

Paradoxem je skutečnost, že část týmu Metrobusu, který protestuje proti novému vizuálu PID a proti náměstkovi primátora Adamu Scheinherrovi (Praha sobě), je placena fakticky z jeho dopravního rozpočtu. Ač lidé v Metrobusu nesnáší Ropid, nechávají se platit z financí, které Ropid přerozděluje jednotlivým dopravcům. Mladí kluci z Metrobusu totiž vykonávají pozici řidičů vozidel PID (podle informací redakce jezdí například u dopravců: Dopravní podnik hl. m. Prahy, Stenbus, Aranea ap.).

A ještě je tady jedna možnost. Možná se chystají příznivci Metrobusu jen na nějaký sraz šotoušů, kam dorazí s kýbly a hromadně se pozvrací.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.