Dopravní podcast (143) → Jan Barchánek o autobusech DPP

Pozvání do Dopravního podcastu přijal Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy v Dopravním podniku hl. m. Prahy. Začínáme letním tématem a tím je klimatizace v autobusech. Jak funguje, kdy má řidič povinnost klimatizaci zapínat, jak cestující pozná autobus s klimatizací a co může udělat, pokud řidič klimatizaci nepustil? Bavili jsme se také o tom, jak je možné, že autobusy jezdí čisté oproti tramvajím, či jak se daří nenápadně modernizovat vozový park autobusů oproti tomu tramvajovému.

Probrali jsme nové elektrobusy, které dopravní podnik zakoupil, proč je důležité stále nakupovat dieselové autobusy a jaká je autobusová budoucnost. Jaké má DPP poznatky ze zkoušek hybridních autobusů a bude budoucnost vodík?

A jak to mají řidiči DPP? Jsou oblíbenější linky? Jaké autobusy mají řidiči nejraději? Jak se přidělují autobusy řidičům? Jaká garáž dostane jako první nové autobusy IVECO? Prostě nabitý podcast.

Na závěr uslyšíte i pár osobních otázek. Např. jakou linku má Jan Barchánek nejraději, jak se mu jezdí s autobusy SOR, či zda nebudou u autobusů IVECO chybět tzv. „dveře navíc“, na které jsme si zvykli u autobusů SOR.

Nastražte uši a zaposlouchejte, co ještě nevíte o pražských autobusech.

⏱ Prvních 44 minut pro všechny zdarma, celý rozhovor v délce 114 minut pro předplatitele na Patreonu 👑

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.