No, Pankrác. Ještě, že nebyly v autě děti. Lidé komentují tramvajovou nehodu

Ve středu 14. září se stala v Praze 8 šílená dopravní nehoda. Tramvaj doslova slisovala osobní auto. Na záběrech z kamery nebyly slyšet brzdy, ani zvonek, jen „bum“. Nehodu hojně na sociálních sítí komentují zaměstnanci Dopravního podniku hl. m. Prahy, a také cestující, resp. Pražané.

Lidé se nejvíc shodují v komentářích, že největší štěstí bylo, že na zadních sedadlech automobilu neseděli žádní spolucestující, natož děti. Další upozorňují na druhé štěstí, že do vozidla bourala moderní tramvaj 15T, která nemá vpředu spřáhlo. Pokud by to automobilu nabourala stará tramvaj typu T3, vozidlo by „propíchla“ a mohlo dojít k ještě závažnějším zraněním.

Někteří zaměstnanci DPP navíc komentují událost, že se jednalo „o Pankrác“. Myšleno řidiče/řidičku z vozovny Pankrác. Působí to, jako kdyby řidiči z Pankráce častěji bourali, nebo měli minimálně takovou pověst. Zvláštní.

Komentáře ze sociální sítě Facebook

Zda za nehodou bylo nevěnování se řízení (např. oblíbené chatování na mobilu), či závada na zdravotním stavu řidiče, či tramvaje, to se nedozvíme. Neexistují záběry z kamery, které by snímaly chování řidiče tramvaje, jako se děje např. v Polsku.

Právě kvůli těmto nehodám řidičů tramvají se investují velké částky do antikolizního systému, který se instaluje do tramvají. Tramvaj, která je vybavena tímto systémem dokáže vyhodnotit překážku na trati a včas zastavit. V současné době antikolizní systémy instaluje do nízkopodlažních tramvají Dopravní podnik Ostrava.

Doufejme, že i v Praze se vydáme cestou nových a bezpečných tramvají.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.