Cegelec se zapojí do programu trolejbusových oslav v Praze

V sobotu 15. 10. 2022 čeká Prahu velká trolejbusová sláva. Uskuteční se připomínka k 50. výročí od ukončení provozu na původní trolejbusové sítí (1936–1972) a současně dojde ke slavnostnímu zahájení zkušebního provozu na nově vybudované trolejbusové trati z Letňan do Čakovic, přičemž během akce má být nasazena také řada historických trolejbusů, a to včetně těch, které v Praze v minulosti vozily cestující a dnes jsou součástí vzácné sbírky vozidel muzea pražské MHD. Do programu se zapojí taká pražský výrobce elektrických výzbrojí pro prostředky hromadné dopravy, společnost Cegelec a. s.

„Naše společnost je pokračovatelem tradice výroby elektrických výzbrojí ČKD. Už jeden z prvních tří pražských trolejbusů z roku 1936, vůz obchodního jména Praga TOT, byl vybaven elektrickou výzbrojí ČKD. Tehdy šlo pro výrobce prakticky o vstup do neznáma, protože v ČKD nikdy dříve žádný trolejbus nevyrobili a při konstrukci prototypu si vypomáhali například dokumentací amerického Westinghousu, s nímž tehdy ČKD udržovala čilou spolupráci v oblasti transferu technologií. Nyní objednaná dodávka prvních 15 kloubových trolejbusů SOR TNS 18 pro linku číslo 58 z Palmovky do Miškovic bude disponovat naší nejnovější generací elektrické výzbroje Cegelec Alva. Ta představuje výrazný technologický skok,“ uvedl Miroslav Opa, výkonný ředitel společnosti.

Protože první prototyp nového trolejbusu pro Prahu ještě není ve vystavovatelném stavu, objeví se na akci v Letňanech příbuzný trolejbus standardní dvanáctimetrové délky SOR TNS 12 ze zakázky pro jihlavský DP. Jde o stejné vozidlo, jaké bylo nedávno k vidění na veletrhu InnoTrans v Berlíně. Do Prahy byl trolejbus převezen na silničním trajleru již v pátek 7. 10. 2022 a v současné době je deponován v garážích pražského DP na Klíčově. Na akci v Letňanech bude vůz prezentován pouze staticky, oživovací zkoušky se totiž momentálně realizují na prvním vyrobeném vozidle.

Kromě prezentace trolejbusu se Cegelec zapojí i do propagace trolejbusové dopravy a připomínky její historie v Praze. Už v pátek 14. 10. 2022 společnost zaštítí vycházku pro milovníky historie dopravy. Ta povede od bývalé vozovny trolejbusů v Libni po trase původní pražské trolejbusové linky č. 58 přes Prosek a Letňany až do Čakovic k někdejší trolejbusové smyčce u AVIE. Během této vycházky budou účastníci seznámeni s historií linky č. 58, která vozila cestující v letech 1952 až 1965, a pozůstatky, které v ulicích ještě zůstaly. Začátek je naplánován na 15:15 na zastávce Invalidovna směr Palmovka, předpokládaná délka je necelé tři hodiny.

Na sobotu si poté firma připravila drobné upomínkové předměty pro fanoušky dopravy, například jednoduchou vystřihovánku trolejbusu TNS 18, minibrožuru o historii trolejbusové dopravy a projektu elektrifikace linky č. 140 v Praze, či pamětní placky. Tyto předměty budou rozdávány milovníkům trolejbusů u vystavovaného trolejbusu SOR TNS 12 v sobotu 15. 10. 2022 od 12:00 do vyčerpání zásob.

TZ Cegelec

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.