V Praze proběhne světová premiéra filmu o vlakových nádraží

Pražské kino Světozor uvede 18. října v celosvětové premiéře film MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží. Film, který by si neměl nechat ujít žádný příznivec kolejové dopravy. Akci pořádá spolek Automat.

O filmu: Začátek a konec, loučení i znovushledání, pro některé návrat domů, pro jiné začátek dobrodružství. Na vlakových nádražích po celém světě se jedni vydávají na cesty, zatímco se druzí vrací. A někteří prostě čekají. Na další spoj nebo snad na lepší časy. Ať už jsou v Káhiře nebo Curychu. Vlaková nádraží jsou jako ostrovy, kosmopolitní křižovatky a místa setkávání uvízlé v mezičase a meziprostoru. Film Mahatah – Nenápadné příběhy z hlavního nádraží se noří právě do tohoto vesmíru, který tak často zůstává bez povšimnutí. Setkání, která obvykle rozplývají v každodennosti, nachází své místo v Mahatah, arabském výrazu pro nádraží. Dokud dochází k dalších setkáním a loučením, dokud vlaky stále přijíždí a odjíždí, svět zůstává sjednocen v Mahatah. Po promítání se uskuteční moderovaná diskuse s tvůrci filmu Sandrou Gysi a Ahmedem Abdelem Mohsenem, kteří přijali pozvání do Prahy. Vstupenky na premiérové promítání bude možné možné zakoupit přes stránky kina Světozor.

Událost na Facebooku.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.