Zaměstnanci DPP jako hlasovací nástroj. Bezpečnostní ředitel DPP v akci

V první polovině října obdrželi zaměstnanci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) e-mail od bezpečnostního ředitele. Vyzval, aby zaměstnanci dopravního podniku hlasovali v anketě, na které záleželo řediteli Magistrátu hl. m. Prahy (MHMP). E-mail obsahoval i návod, jakým způsobem mohou zaměstnanci dopravního podniku v anketě hlasovat opakovaně. Završeno usměvavým smajlíkem. O doručených e-mailech informovala redakci MHD86 desítka zaměstnanců DPP.

Ředitel MHMP Martin Kubelka a bezpečnostní ředitel DPP Bohdan Frajt projevili snahu ovlivnit skrze armádu zaměstnanců DPP anketu „Stavba roku“, kterou pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Z finálních výsledků hlasování je zřejmé, že zatímco většina přihlášených staveb v anketě má počty hlasů v desítkách, občas ve stovkách, stavba doporučená ředitelem MHMP a bezpečnostním ředitelem DPP dostala přes 24 tisíc a získala cenu veřejnosti a také se dostala mezi deset Staveb roku 2022. „Úkol“ byl splněn.

A jak si vysvětlit e-mail bezpečnostního ředitele DPP směrem k řadovým zaměstnancům. Byl to „skrytý“ pracovní úkol? Měli zaměstnanci hlasovat v pracovní době? Dostanou zaměstnanci, kteří celý den klikali v anketě dle návodu speciální prémie? Nebo měli zaměstnanci hlasovat pouze ve svém volném čase mimo pracovní dobu? To není známo.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.