O víkendu pojedou v Praze mikulášské parní vlaky

Na první prosincový víkend připravily České dráhy ve spolupráci s organizací ROPID a dalšími partnery tradiční mikulášské jízdy parními vlaky. Centrem dění se stane nádraží Praha-Smíchov, odkud několikrát během soboty a neděle vyrazí historický vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186, zvanou „Čtyřkolák“, a také oblíbený vlak Cyklohráček, který se o tomto víkendu promění v Čertohráček.

Historický vlak v čele s parní lokomotivou „Čtyřkolák“ bude oba dny vyjíždět z nádraží Praha-Smíchov. Na sobotu jsou připraveny okružní jízdy Prokopským údolím do Hostivice a zpět Pražským Semmeringem. Tradičně nejatraktivnější bude sobotní večerní jízda, jejímž vrcholem bude ohňostroj na nádraží v Hostivici. V neděli se parní vlak vydá na okružní jízdu Posázavím do Týnce nad Sázavou, kde bude připraven vánočně vyzdobený hrad. Zpět se vrátí přes Čerčany a Říčany.

Několik jízd nabídne o víkendu také Čertohráček. V sobotu zaveze cestující ze smíchovského nádraží do Říčan, Vraného nad Vltavou, či Roztok u Prahy. Poslední sobotní jízda, doveze cestující, stejně jako parní vlak, na ohňostroj v Hostivici. V neděli se pak Čertohráček vydá dvakrát z pražského hlavního nádraží po okružní trase přes Kralupy nad Vltavou a Kladno.

Všemi vlaky bude procházet Mikuláš se svou družinou. Všechny hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek, pro ty zlobivé bude mít čert připraveno uhlí z lokomotivy.

V sobotu bude ve stanici Praha-Smíchov probíhat doprovodný program. Bude zde jezdit zahradní železnice, děti z DDM budou zpívat koledy a potkáte tu i slona Elfíka.Najdete zde také stánky s prodejempředmětů s dopravní tématikoua chybět nebude ani občerstvení. Kdo bude chtít objevovat miniaturní svět na kolejích, může se svézt historickým autobusem do Království železnic na Andělu. Na okružní trase budou celý den vozit cestující zdarma autobusy Karosa ŠD 11 a Karosa B732.

Jízdné v mikulášských vlacích

Parní vlak:

Platí zvláštní jízdné s tzv. globální cenou. Dětem od 6 do 18 let, držitelům průkazů ZTP, ZTP/P a jejich průvodcům je určena zlevněná varianta jízdenek.

Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji ve všech pokladnách a na e-shopu ČD.

sobota 3. prosince 2022

  • celý okruh Praha-Smíchov – Praha-Smíchov, základní 390 Kč / zlevněná 290 Kč

neděle 4. prosince 2022

  • celý okruh Praha-Smíchov – Praha-Smíchov, základní 490 Kč / zlevněná 390 Kč
  • Praha-Smíchov – Týnec nad Sázavou, základní 390 Kč / zlevněná 290 Kč
  • Týnec nad Sázavou – Praha-Smíchov, základní 290 Kč / zlevněná 190 Kč

Čertohráček

Platí standardní jízdné PID, ČD a One Ticket.

Prodej jízdenek je zajištěn u všech pokladních přepážek ČD a u průvodčího ve vlaku.

TZ Čd